Турският посланик в София Н. Пр. Айлин Секизкьок в интервю пред "24 часа" коментира ситуацията с лабораторията на ГКПП Капитан Андреево, както и възможността на Турция "да бъде в помощ на българския народ, с който има специални отношения" . Тя също така обърна внимание на факта, че в България все още работят училища, свързани с организацията на турския проповедник Фетхулах Гюлен, която според Анкара е отговорна за неуспешния опит на преврат преди шест години.

На въпрос как ще коментира създалата се ситуация на ГКПП Капитан Андреево с частната лаборатория за контрол на храните "Евролаб" и нейната замяна с държавен контрол, Сегизкьок каза, че по принцип граничните пунктове са места, "на които държавният суверените и контрол, силата на държавата и на закона са най-видими.". Тя подчерта специалната роля на този граничен пункт - един от най-големите в света и най-големият в Европа.

Тя отбеляза, че проблемът с лабораторията е възникнал "неочаквано" за Турция и макар за турските власти "да е без значение дали тази лаборатория е държавна или частна", посланикът каза, че за Анкара е по-добре тази лаборатория да е държавна. Същевременно тя обаче отбеляза, че затварянето на лабораторията без реална алтернатива е причинило "хаос с такива размери, че времето за обработка на един камион на българската граница е достигнало 170 часа и така е изгубен близо месец, но според нея сега пропускливостта на граничния пункт е на "много добро ниво"

Турският посланик обаче отбеляза, че страната й не може да толерира твърдения, че "трови българските и европейските потребители" и припомни, че "от десетилетия турските превозвачи се оплакват от работата на пункта - от дългото чакане и случаите на корупция.

Шефът на БАБХ: Службите знаят кой играе зад „Капитан Андреево“

Шефът на БАБХ: Службите знаят кой играе зад „Капитан Андреево“

По 20 проби на ден се взимат, като има два работещи апарата на ГКПП "Капитан Андреево"

По темата за газовите доставки посланик Сегизкьок , че недостигът на газ засяга не само България, но и Турция." Тя отбеляза, че страната й е изградила широка мрежа от газопроводи, които осигуряват диверсифицирани доставки на газ от Азербайджан, Иран и Русия, както и газохранилища и терминали за втечнен газ. Тя обаче подчерта, че Турция ще гарантира с предимство собствените си нужди от газ и освен това ще се стреми да помогне на нейните европейски партньори и България и припомни, че страната й вече се отзовала на искане на българските власти за разтоварване на американски втечнен газ на един от тези терминали.

Турският посланик в София предупреди, че проблемът с незаконната миграция от Азия към Европа, не само не е изчезнал, но и тази година се задълбочил, макар и да е бил засенчен от бежанската вълна от Украйна. За пример тя посочи, че през миналата година Турция е заловила 162 хиляди нелегални мигранти, а само за първите пет месеца на тази година броят им е 140 хиляди.

Група от 60 мигранти беше задържана край АМ "Тракия"

Група от 60 мигранти беше задържана край АМ "Тракия"

Чужденците са от Пакистан и Афганистан

В края на интервюто си посланик Сегизкьок обърна внимание, че макар и да са изминали шест години от неуспешния опит за преврат в Турция, в България все още работят училищата, финансирани от организацията на живеещия в САЩ турски проповедник Фетхулах Гюлен, когото турските власти разглеждат като главен негов организатор.