Министърът на транспорта Росен Желязков и посланикът на Турция у нас Хасан Улусой разговаряха за създалата се ситуация по забавяне на преминаването на леки и тежкотоварни автомобили на турско-българската граница.

Хасан Улусой категорично отрече пътни превозни средства да са задържани преднамерено и заяви, че само и единствено незаплащането на определените глоби и такси не позволява преминаване на границата.

Посланик Улусой информира министър Росен Желязков, че считано от 11 април, на граничните пунктове в Турция, и тези с България, функционира тол системата.

Той обясни, че оттогава неплатени тол такси и глоби за електронно констатирани пътни нарушения се установяват и събират на излизане от Турция. Информация относно нововъведената система е дадена от генералното ни консулство в Одрин и разпространена от Министерството на външните работи.

Стотици български тирове блокирани на турската граница заради неплатени глоби

Стотици български тирове блокирани на турската граница заради неплатени глоби

Родните превозвачи искат спешна среща на транспортните министри заради проблема

Турският посланик посочи още, че размерът на незаплатени тол такси и/или наложени глоби може да се оспорва по съответния ред, но съгласно турското законодателство първо е необходимо да се заплати определеният размер, след което същият подлежи на обжалване.

По думите му в следващите дни Турция ще предостави подробна информация за реда за налагане и обжалване на таксите и глобите.

Желязков пък подчерта, че отношенията между България и Турция се развиват на добросъседска основа и ще продължат интензивното сътрудничество в областта на двустранните и многостранните транспортни операции.

Проблемът с блокираните български тирове на турската граница продължава

Проблемът с блокираните български тирове на турската граница продължава

Турция не предупредила родните превозвачи за новата система

Транспортният министър подчерта, че действията на турската гранична администрация трябва да бъдат разбрани правилно, като очакването ни е правоприлагането да бъде обективно, еднакво за всички и да не създава допълнителни административни затруднения.

Посланикът на Турция увери, че нововъдената система за заплащане важи за всички - както за турски, така и за международните превозвачи, опериращи на територията на Турция.

Припомняме, вчера стана ясно, че стотици български камиони са блокирани на ГКПП "Капъкуле". До ситуацията се стигна, след като преди дни турските власти въведоха допълнителен контрол и не пускат нито един шофьор да продължи, ако има неплатени пътни глоби или такси за територията на Турция.

От Министерството на външните работи съобщиха, че Генералното консулство в Одрин е готово да съдейства при оплаквания във връзка с новата система за плащания на ГКПП в южната ни съседка.

България готова да съдейства на шофьорите при проблеми на турската граница

България готова да съдейства на шофьорите при проблеми на турската граница

Въведената система за събиране на незаплатени толтакси или наложени глоби доведе до блокиране на стотици български тирове