Ние мигрантската вълна не трябва да я допуснем да влезе в България. Това е един от 25 хиляди случая. Възложил съм проверка на г-жа Бъчварова. Това каза премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на Нова телевизия във връзка с екстрадицията на турския бизнесмен Абдуллах Бююк.

Премиерът заяви, че ако Турция бъде обявена за нестабилна държава, това означава, че всички 500 хиляди мигранти от Европа, ще бъдат връщани у нас като първа държава, която е стабилна.

„Голямата цел, която ние трябва да имаме, е да направим така, че Турция да третира България по различен начин. България става първата сигурна държава по мигрантския път. Това означава всичко, задържано в Европа, да се върне в България. С едно кимване на глава се взимат решенията там”, посочи премиера Борисов.  

Борисов и Бъчварова осъдиха Бююк на смърт, обвинява ги Кадиев

Борисов и Бъчварова осъдиха Бююк на смърт, обвинява ги Кадиев

По някакъв начин Турция оказва натиск на Борисов

По думите на Борисов границите със Сърбия и Македония се пазят много добре, а в Румъния мигрантите не искат да ходят.

Премиерът Борисов коментира още, че изказването от турска страна, че ще залее Европа с мигранти, означава, че България ще бъде залята с мигранти. Той бе категоричен, че в случая няма никакво значение кой стои отсреща в Турция, а да запазим отношения, че да пазим границата.

Трябва да се опитам всячески да запазя отношенията с правителството на Йълдъръм и с Ердоган”, заяви Борисов. „Ние имаме искания за други, които също не са предадени”, заяви премиерът.

В тази ситуация ние сме изправени пред огромна криза между Турция и ЕС, криза, при която си отправят тежки закани, посочи Борисов. Той призна, че е изключително притеснен за това, което може да очаква България.

Плевнелиев да свика КСНС заради заплахите на Турция, иска Каракачанов

Плевнелиев да свика КСНС заради заплахите на Турция, иска Каракачанов

Някой се опитвал да шантажира България

Той уточни, че 25 хиляди души сме върнали от турската граница, 1000 от гръцката граница по идентичен начин – след проверка за редовността на документите. „Всеки ден се задържат по 200-300 мигранти”, коментира премиерът ситуацията в големите градове.

Експулсираният Бююк нямал основание да получи убежище у нас, обясни вицето Попова

Експулсираният Бююк нямал основание да получи убежище у нас, обясни вицето Попова

След няколко месеца проучвания такива данни не са събрани

Връщайки се отново на темата за екстрадицията на Бююк, премиерът Борисов заяви, че ще следим съдебния процес. Той подчерта, че смъртно наказание, дори някога да бъде въведено в Турция, то не би важало със задна дата.

„В ЕС нямаме смъртно наказание”, коментира той и даде пример САЩ, където в повече от половината щати имат такова наказание. „Може би там и доверието към съдебната система е по-голямо и не буди тези опасения. Заедно с вас ще наблюдаваме всичко, което се случва в Турция, ще използваме гласа си и възможностите, които имаме да се настоява за справедливи съдебни процеси. Това разбира се, че ще го правим”, категоричен бе Борисов.

Относно позицията ни за отпадането на турските визи за Европа, премиерът Борисов уточни, че това е било включено в споразумението и целият Европейски съвет го е гласувал затова и страната ни настоява Турция да изпълнява споразумението. „В момента си прехвърлят топката”, коментира ситуацията премиерът Борисов, изтъквайки че в Европа вече са влезли няколко милиона души без документи, камо ли без визи.

Ние сме в тежката хипотеза на суперкриза - мигрантска. Ако те ме бяха послушали преди година и половина вече – да затворим едновременно всички граници на ЕС, само че тогава те не се съгласиха. Една година по-късно спряха Балканския път. През това време милиони минаха, така че битката в Европа за това споразумение и за неоставянето на България и Гърция в ситуацията, в която се очаква да бъдат поставени,  трябва да се води ежедневно. Аз в това отношение ще говоря и с турското ръководство”, заяви Борисов. 

Географското ни положение в момента показва следното от едната страна на Черно море е Крим, в тила ни към Европа се провеждат съвместни учения на Сърбия и Русия, от другата страна е Гърция, която е в много тежко състояние и Турция, с която имаме и морска и сухопътна граница, обясни Бойко Борисов.

Едно е да живееш и да имаш за граници Полша, Словакия, Австрия или Германия, друго е нашето място. Затова толкова много ми се иска политическата класа да разсъждава по тези теми. Една по-голяма дестабилизация и хаос в България само ще улесни всичко това и няма да има никакъв шанс, сега е минимален и аз гледам да го използвам, каза още премиерът Борисов.