Делегацията от Министерството на транспорта, ръководена от заместник-министър Даниела Никифорова, се завърна от работното си посещение в Република Турция.

Водените от българските експерти разговори с представители на турската морска администрация бяха насочени към изясняването на някои въпроси, свързани с инцидента с моторен кораб „Хера".

Визитата беше направена по настояване от българската страна, а беше осъществена със съдействието на Министерството на транспорта на Република Турция, и в частност - на турската морска администрация.

По време на проведените разговори стана ясно, че всяко запитване ще става със съдебна поръчка. Турската страна даде своето уверение, че на всяка една бъдеща поръчка ще бъде отговорено в максимално кратък срок, тъй като на казусът е даден приоритет.

Турските власти подчертаха, че инициативата за всяко едно бъдещо действие по случая трябва да следва процедурите, предвидени в законодателствата на двете държави и при водещата роля на следствието и прокуратурата.

Турските експерти изразиха готовност да се извърши втори водолазен оглед на кораба от български специалисти, за което днес министърът на транспорта Петър Мутафчиев уведоми Министерския съвет, Прокуратурата и следствието.

Турската страна пое ангажимент:

  • Да предостави личните вещи на моряците и останалото от намереното оборудване на „Хера", след съдебно поискване от роднини или от нотариално упълномощени от тях лица.
  • След съдебно поискване да предоставят пълните доклади от аутопсиите на намерените тела.
  • Турската морска администрация да отговори на депозираните въпроси за допълнителна информация около инцидента.

Заместник-министър Никифорова изрази своето задоволство от добронамереността на турските власти и тяхното желание да окажат пълно съдействие на българската държава.