Ако се говори за визова либерализация между ЕС и Турция един от критериите трябва да бъде изпълнението на споразумението за реадмисия на мигрантите.
Това каза министърът на външните работи Даниел Митов, който участва в дискусия на тема: "Дилемите пред Европа и перспективите на Западните Балкани", организирана в рамките на представянето на външнополитическия бележник на Европейския съвет за външна политика.

Очаква се тази вечер по време на заседание на Европейския съвет да започнат преговорите между ЕС и Турция за подписване на споразумение за бежанската криза.

Министър Митов посочи, че преговори с Турция трябва да се водят. "Няма как да се стигне до визова либерализация, без да бъдат покрити критериите за визова либерализация. Тоест, това, което важи за Турция, важи и за всички останали държави и обратното".

Очаква се в рамките на преговорите за присъединяване към ЕС и за визова либерализация на Турция тя да изпълни определени критерии - 72 на брой. Министър Митов бе категоричен, че тези критерии трябва да бъдат покрити и нито една държава не може  да прави изключение от това.

"Това, което важи за Република Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, важи и за република Турция. Колко време ще отнеме покриването на тези критерии е съвсем друг въпрос. Това, което защитаваме днес на Европейския съвет е, че ако се определят някакви дати за такъв вид либерализация, трябва да е ясно, че Турция трябва да поеме ангажимент за дата, от която да започне изпълнението на споразумението за реадмисия между ЕС и Турция и да има достатъчно време, за да може да бъде верифициран ефектът от това, тоест дали споразумението наистина се изпълнява", обясни министър Митов

На въпрос, очаква ли  Турция да "извива ръце" по време на днешните преговори, Митов заяви: "Това са термини, които няма как да използвам в ситуация, в която имаме общ проблем. Общият проблем е засиления миграционен натиск.

Самата Турция има огромен проблем - там има повече от 2,5 млн. бежанци, тя поема огромна тежест в случая. Ясно е, че решението ще е общо. Когато търсим общо решение, разбира се всякакви въпроси могат да бъдат поставяни на масата, но решението на кризата с бежанците, не може да бъде смесвано с въпроси, които са извън рамката на този разговор".

Външният ни министър коментира още поисканото от евродепутатите ни отпадане на механизма за оценка и контрол на България. По думите му, за да отпадне трябва да имаме съдебна реформа, която да покрива критериите, залегнали в този механизъм. "Външнополитическото измерение на този казус е доста ограничено", каза още той.

По време на дискусията министър Митов припомни, че България вече е изпратила писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и припомни позицията на страната ни всички външни граници да бъдат третирани равнопоставено и визира сухопътните граници между Турция и Гърция, между България и Турция  и Черно море.

"Сега говорим за Егейския маршрут и за преминаването с лодки през гръцки и турски териториални води. Този подход трябва да включва сухопътните граници и Черноморската външна граница, за да може цялата външна граница по протежение на Турция да бъде равно третирана и да бъде поет ангажимент, че Турция ще съдейства за несъздаването на алтернативни маршрути. Второто изискване е свързано именно с реадмисията и максимално бързото започване на споразумението между ЕС и Турция", категоричен бе Митов.

По думите му страната ни вече е включила Турция в списъка със сигурните държави и на базата на споразумение от 1967 г. можем  да връщаме хора, които са пресекли незаконно границата. "Това се прави, имало е такива случаи. За да модернизираме отношенията си, е необходимо именно начало на изпълнението на споразумението за реадмисия между ЕС и Турция", категоричен бе Митов.