Членовете на правителството в оставка приеха да изплатят шест решения на Европейския съд по правата на човека, по които България е осъдена.

България ще плати и жалби на двама затворници - Николай Шахънов и Джок Полфрийман. Двамата се оплакват от наложени им дисциплинарни наказания съответно от Районния съд в Пловдив и от ГД "Изпълнение на наказанията" в отговор на отправени жалби срещу служители на затвора. ЕСПЧ намира, че има нарушение на правото на свобода на изразяването и определя 7000 евро обезщетение за Шахънов, и 3500 евро - за Полфрийман.

Полфрийман смята, че заслужава номинацията за човек на годината

Полфрийман смята, че заслужава номинацията за човек на годината

Тя била оттеглена след смъртни заплахи

Четири от делата - с жалбоподатели Петрови, Михайлов, Райкова и Доброволска, са за липса на обезщетение или прекомерното му забавяне при обезщетяване в отчуждителна процедура по вече отменения Закон за териториалното и селищното устройство.

Обезщетенията и присъдените разходи и разноски по първите три дела са съответно 12 398 евро, 2000 евро и 18 075 евро. По делото "Доброволска срещу България" Съдът в Страсбург постановява до януари 2017 г. държавата или да даде жилище на жалбоподателката, което да съответства на апартамента, определен за обезщетение, или да й плати 26 122 евро. Присъдени са също 13 000 евро обезщетение за имуществени и неимуществени вреди.

По делото "Томов и Николова срещу България" става въпрос за несправедливо лишаване от собственост заради реституция към трети лица. Жалбоподателите получават общо 33 800 евро обезщетение, както и за разходи и разноски.