Официалното учредяване на партията на Лютви Местан щяло да бъде на 27 февруари, събота, пише Родопи24. През местното издание кметът на Джебел Бахри Юмер е съобщил, че 20 души от 7-те кърджалийски общини ще участват в учредителното събрание на партия ДОСТ.

Юмер повече от 15 години беше председател на областната структура на ДПС. В края на декември миналата година напусна Движението и зае позицията на Лютви Местан.

Новата партия с председател Местан, се казва "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ).

90 души са потвърдили участието си в учредителното събрание. За учредяването са необходими 50 души, според нормативната уредба.

В събота се очаква учредителите да изберат временно ръководство. На място ще стартира подписка като сподвижниците на Местан се надяват да съберат над 2 500 подписа, необходими за регистрацията на новата политическа формация.

Бившият областен председател на ДПС допуска евентуални опити за оспорване на законността на новосъздадената партия ДОСТ.

"Действията на противниците на ДОСТ лесно могат да се предвидят, съобразно това, което говорят и правят в последните седмици. "Увисват" във въздуха твърденията им, че партията ще бъде етническа, защото сред тези 90 души, които се очакват на учредителното събрание, ще видите българи, турци, помаци, роми. Ние ще спазим всяка буква на закона и вярвам, че проблеми с регистрацията няма да има", допълни Юмер.

Бившият председател на ДПС ще бъде избран за лидер на ДОСТ. В превод от турски "дост" означава "приятел".

Протоколите от събранията, учредителната декларация, както и устава на партията ще бъдат внесени в Софийски градски съд за регистрация, поясни Бахри Юмер. Във всяка от кърджалийските общини вече имало активисти, които изпълнявали координаторски функции.