Правителството прие да продължат компенсациите в сектор "Енергетика". Не трябва да се опасяват хората от високи цени на тока и газа. За това призова премиерът Кирил Петков пред журналисти след редовното заседание на Министерски съвет.

Българското правителство стои твърдо зад съществуващите възможности за компенсация, увери Петков.

Енергийният министър Александър Николов добави, че след разработените механизми структурата на компенсациите продължават и ще обхванат целия отоплителен сезон до края на месец март. Няма промени и по трите предложения, свързани с операторите и компенсациите на битовите потребители на природен газ, обясни той.

ICGB вече чака сертификат от регулаторите в България и Гърция

ICGB вече чака сертификат от регулаторите в България и Гърция

Решението се издава в срок до 4 месеца

Николов увери, че няма забавяне на количествената природен газ и доставките към момента са нормални. Ако все пак има забавяне на доставката на природен газ плановете са ясни - следват се всички възможни алтернативни канали, трасета и партньори, каза Николов.

Александър Николов посочи, че няма индикации и няма риск за забавяне на доставките на петрол, както към рафинерията, така и на търговски принцип. Предстоят разговори с всички търговски партньори при настъпване на подобен риск, да има подготвен сценарий. Към момента страната няма индикации за проблеми в сектор на доставки на енергийни ресурси, каза още енергийният министър.

Въпреки ситуацията руският "Газпром" увеличи подаването на газ през Украйна

Въпреки ситуацията руският "Газпром" увеличи подаването на газ през Украйна

Този обем на транзита е с 44% по-малко от обемите, записани в транзитния договор