Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна от трибуната на НС към гражданите, които са станали жертва на натиск и манипулиран вот.

Само на последните избори недействителните бюлетини са 15%, изтъкна тя. За нея изход е машинното гласуване. Социалистката попита вицепремиера Томислав Дончев как ще се организира машинното гласуване.

Машинният вот не е панацея, не може да реши всички проблеми, обясни й той по време на парламентарния контрол. Натиск и купен вот щяло да има и с машинно гласуване. Имало достатъчно време да се осигурят машините за вота.

И парламентът има да свърши доста работа, каза Дончев. НС трябвало да определи законовата рамка за машините. Изборният кодекс трябвало да даде ясна рамка какви машини ще купим.

Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори

Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори

Ще се купят около 15 000 нови машини, хартията отпада

Какво правим с малките секции, какво правим с подвижните секции, какво правим с гласуването в чужбина, попита вицепремиерът. Машините ще бъдат придобити от държавата, отсече той. Икономическо изгодно било да не наемаме машини.

Корнелия Нинова е изненадана, че управляващите се правели, че за първи път чували за проблема. Колко време загубихме, изтъкна тя. Започвали сме отначало с темата за машинния вот.

Колко пъти казахме, че България трябва да купи машините, а не да ги наеме, попита лидерът на червените. Сега връщате топката в парламента, ядоса се Нинова. Очаквах нещо далеч по-ясно и конкретно, смята тя. Социалистката се опасява, че управляващите няма да се справят с машинния вот.

Депутатите са подготвени да решават за машинното гласуване

Депутатите са подготвени да решават за машинното гласуване

Имало съгласие и за изчистване на избирателните списъци

Госпожо Нинова, не създавайте суматоха, призова Томислав Дончев. ЦИК изпълнявала Изборния кодекс. Имало достатъчно време ЦИК да се справи.

В кулоарите на парламента Томислав Дончев допълни, ще няма яснота колко ще струва въвеждането на машинния вот. Още от есента на миналата година се правело пазарно проучване. В европейските държави няма машинно гласуване, обясни той и изтъкна, че държавата няма европейски опит, с който да се съобрази.

Производителите на подобен тип машини са лимитиран брой, поясни Томислав Дончев. Част от компонентите на машините се произвеждат в Китай. Една машина за гласуване ще струва колкото среден клас лаптоп. Това показват проучванията до момента, поясни вицепремиерът.

ЦИК не хареса машинното гласуване

ЦИК не хареса машинното гласуване

Машинното гласуване би затруднило изборния процес на местния вот

Ще настояваме за по-ниска цена заради голямото количество машини, които ще поръчаме. Ще вземем между 15 000-20 000 машини, за да имаме резервни, ако някоя дефектира. Освен това на някои места ще има по повече от една машина, за да не се забави изборния процес.

Личното му мнение е, че машинен и хартиен вот паралелно щели да оскъпят изборите.

Припомняме, от ГЕРБ и ОП изненадаха с внасяне на предложение за промени в Изборния кодекс през юли 2019 г., с което се отменя машинното гласуване за местните и парламентарните избори. Предложението бе подкрепено и от "Воля". Като мотив бе посочен сложността на вота с наличието на балотаж и високата цена. Тогава от ГЕРБ се позоваха на доклада на ЦИК за проведените през май месец избори за Европейски парламент, в който се посочват много грешки, нуждата от корекции на СИК и цената от 60 лв. на машинен глас.