Интеграцията на Западните Балкани обсъдиха министрите Ивайло Московски и Николай Нанков със сръбския вицепремиер Зорана Михайлович.

Приоритет в пътния сектор е бързото изграждане на скоростния път София - сръбската граница. Още през тази година трябва да започне строежът, според регионалния министър Николай Нанков, който очаква и устойчиви трансгранични проекти.

Брюксел вижда Сърбия в ЕС до 2025 г.

Брюксел вижда Сърбия в ЕС до 2025 г.

"Време да приключим работата от 1989 г."

Зорана Михайлович оценява високо, че страната ни работи за пътя до границата със Сърбия. 200 км от Белград до Ниш е изградила Сърбия през 2017 г. Западната ни съседка също така инвестира и в жп транспорта, както стана ясно от думите й.

Сърбия и България имат дългогодишни добри отношения, отчете сръбският вицепремиер. От двете държави зависи развитието на тези отношения. Имаме общи цели, заяви Михайлович.

Сърбия с високи очаквания към българското европредседателство

Сърбия с високи очаквания към българското европредседателство

Тези три държави обявиха, че разширяването е важно и че ще бъде част от дневния ред на председателството

Позицията на Сърбия е за членство в ЕС, посочи на брифинга още сръбският вицепремиер. За Сърбия е важна свързаността, тъй като страната граничи със седем други държави. Важно е как по-лесно стоките да минават по-бързо през границите, по думите й. Тя не иска да има забавяне по границата от над два часа. Това ще подобри и конкурентоспособността, според Михайлович.

Московски посочи, че трябва да се намери решение поне за товарните превози. Затова и ще има срещи с МВР. Ще искаме от ЕК разрешение за един пункт, на който да се обслужват ускорено товарните превози, стана ясно от думите на транспортния министър.