Увеличават основните месечни заплати на кметските наместници и кметове на кметства в София. Това реши днес Столичният общински съвет, съобщават от "24 часа".

В мотивите се посочва, че за последно техните възнаграждения са били актуализирани през 2017 г. Общо 990 лв. е средният размер на основното възнаграждение на 34-мата кметски наместници и кметове на кметства.

След промяна в нормативната уредба обаче заплатите на служителите на районните администрации се увеличават ежегодно. По този начин се получава дисбаланс между възнагражденията на служителите на районните администрации и органите на изпълнителната власт.

За определяне на размера на заплатите на кметовете на кметства и кметските наместници е взет предвид и броят на населението в селата, за които те отговарят. По този начин най-ниската заплата от 1000 лв. ще получават кметските наместници на селата Клисура и Плана, а най-високата от 2100 лв. е за кметовете на най-големите села с над 5000 жители в Столичната община - Лозен и Бистрица.

Променят и заплататите на чиновниците заради увеличението на минималната заплата

Променят и заплататите на чиновниците заради увеличението на минималната заплата

Служителите с по-ниски заплати имат право на еднократно коригиране