Вдигането на данъците беше направено по начин, по който е недопустимо и е абсолютно неаргументирано от гледна точна на това, че всяка година администрацията не успява да изразходи средствата, предвидени за София. Така общинският съветник от БСП-София Иван Таков коментира по време на дебатите "за" или "против" Наредбата за определяне на размера на местните данъци на заседанието на Столичния общински съвет.

Според него вдигането на местните данъци и такси трябвало да се случи след един по-широк дебат и конкретика за какво ще бъдат разходвани допълнителните средства в бюджета.

Таков изтъкна, че би било хубаво въпросът за данъците да бъдат обсъждани с опозицията, за да се чуят техните аргументи, защото с увеличение на данъците общинските съветници и избирателите останали изненадани.

Фандъкова: Данъците на колите през 2019 г. са най-ниските

Фандъкова: Данъците на колите през 2019 г. са най-ниските

Кметът очаква 18 млн. лв. приходи от увеличението на местните данъци

Цялата дискусия по този въпрос премина под мотото на екологията, но вдигането на данъка за безвъзмездното прехвърляне на имоти от 2.5 на 3% не е свързано с чистата на въздуха. Така няма да се разрешат проблемите в кварталите, казаха още червените общински съветници.

Диана Тонова от БСП-София също смята, че няма да бъдат постигнати желаните резултати с вдигането на данъците. Според нея не може да се прави политика непрозрачно и да не бъде ясно за какво ще бъдат използвани приходите в бюджета. По думите й решението за вдигането на данъците било взето веднага след местните избори.

Червените искат да разберат за какво ще бъдат използвани парите, след като бъдат вдигнати данъците.

БСП иска създаването на общинско предприятие за чистота

БСП иска създаването на общинско предприятие за чистота

Социалистите не виждат аргументи за повишаване на местните данъци

От своя страна председателят на групата на общинските съветници на ГЕРБ в СОС Малина Едрева контрира аргументите на червените и посочи, че съвсем ясно е била представена наредбата за данъците и къде ще бъдат разходвани допълнителните средства в бюджета. По думите й преди предлагането на идеята за увеличеване на местните данъци в залата нямало представилите на социалистите.

Фандъкова увери обаче, че няма да се вдига такса смет и таксата за здраве.

Борис Бонев, независим представител в СОС и лидер на "Спаси София", също няма да подкрепи увеличението на местните данъци. Въпреки настойчивите настоявания от страна на Бонев и от страна на опозицията не се е представил подробен отчет за това къде ще отидат допълнителните средства от 38 млн. лв. в бюджета. "Срещу тези пари хората трябва да получат алтернатива на личния си автомобил. Вие трябва да работите и за така наречените меки мерки за подобряване на кръстовищата", призова той столичния кмет.

Методи Лалов от групата на "Демократична България" в Столичния общински съвет също ще гласува против увеличаването на местните данъци и такси, тъй като докладът бил по-кратък от проект за беседка в градинка.

Два протеста "изпратиха" последното заседание на СОС

Два протеста "изпратиха" последното заседание на СОС

С призиви "Стига сте крали от народа, откраднете от себе си" граждани протестират срещу вдигането на данъците