Депутатите в енергийната комисия се поскараха на второто четене измененията в Закона за енергетиката.

"Целта е прецизирането на разпоредбата, която ясно и точно да определя обхвата на нейните адресати, изключвайки възможността от необосновано заобикаляне на съществуващата разпоредба, което би довело до допълнителни разходи за всички крайни битови и небитови потребители на електрическа енергия в страната", според вносителите от ГЕРБ.
Според енергийното ведомство предвижданата промяна създава възможност за недопускане на увеличаване на изкупуваните количества електрическа енергия от когенерации - производители на топлинна и електрическа енергия, използващи топлинна енергия за производство на растителна земеделска продукция извън определените критерии. С промените се разпорежда , че не трябва произведената топлинна енергия да е по-малко от 70% и да бъде използвана за производство на растителна земеделска продукция.

Законопроектът беше подкрепен и от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В своето становище КЕВР подкрепя въвеждането на такъв критерий, което ще прецизира нормата от ЗЕ и ще създаде яснота при нейното прилагане. Въвеждането е мотивирано и от гледна точка на съдържанието на нормата, тъй като същата към момента дефинира ясни предпоставки по отношение на правилото, но не и по отношение на изключението от него.

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов вече обясни пред депутатите, че регулаторът е научил за казуса от декларацията на четирите национално представителни работодателски организации. В декларацията се казва, че две дружества създават неголяма оранжерия и неголям гъбарник с цел да им се признае 100% от произведената топлинна енергия и чрез съответния коефициент на преобразуване, да им се признае много голямо количество електрическа енергия на преференциална цена, като в същото време се ползва минимална част от топлината. По този начин се създава бариера, за да не се злоупотреби с разпоредбите на закона.

Народният представител Таско Ерменков пък предложи да се помисли за повишаване на процента за използването на топлинната енергия, който дава право на преференциална цена за електрическата енергия до 85%. По думите му 15% е един приемлив процент, както за технологични разходи, така и за собствени нужди.

Според ДПС, за да бъде промяната полезна на обществото, би трябвало да има точен уред, който да укаже процента високоефективна енергия. Нали не сме се събрали да си чешем езиците, попита Рамадан Аталай. Той настоя депутатите да са полезни на бизнеса и обществото, а не на КЕВР.

Според Делян Добрев с внасянето на законопроекта се прави опит за предотвратяване на случаите, в които се използва този неясен текст в закона, за да се построи един гъбарник или една оранжерия, която ползва 5% от топлинната енергия, а претендира за 100% от електроенергията на преференциалната цена. Всяко високоенергийно производство да се признава, настоя червеният Таско Ерменков.