Министрите от служебния кабинет "Герджиков" одобриха позициите на България за участие в два съвета на страните-членки от ЕС. Едното заседание е на Съвет "Общи въпроси" (27 април 2017 г.), другото - на Европейския съвет (29 април 2017 г.), съобщиха от Министерския съвет.

На двете заседания ще бъдат разгледани и приети политическите насоки за водене на преговорите с Обединеното кралство за оттегляне от Европейския съюз. Това е първата стъпка в процеса на преговорите след внасянето на 29 март на формалното уведомление от британското правителство по чл. 50 от Договора за Европейския съюз.

ЕС безмилостен към Великобритания в преговорите за Брекзит

ЕС безмилостен към Великобритания в преговорите за Брекзит

Настоява да остане подчинена на съдилищата на Общността

Ключови за България са въпросите за защитата на правата на българските граждани в Обединеното кралство, включително в контекста на координацията на системите за социална сигурност и трансграничното здравно обслужване.

ЕС втвърдява позицията си за Брекзит

ЕС втвърдява позицията си за Брекзит

Европейската комисия очаква Великобритания да плати в евро

Друга важна област са възможните директни последици за бюджета на ЕС и съответно рисковете за ограничаване на средствата, получавани от страната ни по линия на Кохезионния, структурните и инвестиционните фондове на ЕС, повишената несигурност в редица сектори на икономиката и опасността от фрагментиране на Единния пазар, възможната асиметрия в митническото третиране и др.

Великобритания губи повече от Брекзит в сравнение с ЕС, убеждава Могерини

Великобритания губи повече от Брекзит в сравнение с ЕС, убеждава Могерини

Това обяви тя в Китай

България подкрепя основните елементи на проекта на Политически насоки, а именно - единство на позицията на ЕС и изключване на възможността Обединеното кралство да води отделни преговори с държавите-членки, желание за постигане на "урегулирано" излизане, което да намали несигурността за гражданите и бизнеса.

Да има неделимост на четирите свободи на движение; спазване на принципа "нищо не е договорено, докато не е договорено всичко", както и фазовия подход, предвиждащ постигане на "достатъчен напредък" в преговорите по споразумението по чл. 50, преди да се пристъпи към преговори по бъдещата рамка на отношенията между ЕС и Обединеното кралство, е позицията на страната ни.

По отношение на придобитите права на гражданите на ЕС, България подкрепя постигането на споразумение, съдържащо недискриминационен и ефективно приложим механизъм за защита на правата на гражданите, който да създаде правна сигурност.

Очакваме Обединеното кралство да изпълни всички свои ангажименти, включително по изпълнението на Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020, по Изявлението ЕС-Турция по миграцията и други международни ангажименти, поети по време на европейското й членство.

Европейският парламент прие резолюция с условията за Брекзит

Европейският парламент прие резолюция с условията за Брекзит

В резолюцията евродепутатите посочват "червените линии"

На заседанието на Министерския съвет бе одобрена и позицията на България за участие в неформално заседание на Съвета на ЕС по конкурентоспособност (формат научни изследвания), което ще се проведе на 3 май във Валета.

Във фокуса на дискусиите са две основни теми: "Европейското средиземноморско сътрудничество в областта на научните изследвания и иновациите", както и намаляването на разцеплението в иновационното представяне между по-напредналите и изоставащите държави-членки по отношение на иновациите.

Малтийското председателство цели чрез обмяна на мнения да бъдат предложени решения как държавите-членки съвместно да намалят иновационните различия.