За политическия елемент при протестите срещу предстоящия старт на тол системата говори министър Петя Аврамова в кулоарите на парламента. Министърът обаче не знае дали обявеният за днес протест е факт. Тя така и не разбрала точно исканията на протестиращите.

"Няма повече възможност за намаляване на тол таксите", бе категорична Аврамова и предупреди, че накрая може и да се окаже, че българските граждани, които закупуват винетка, ще издържат пътищата, по които минава тежкотоварния трафик. 

Аврамова разчита на коректността на голяма част от българските превозвачи, които ще положат усилия в първите дни да пътуват с маршрутни карти.

Аврамова се надява да бъдат събрани повече приходи за по-добри пътища, за асфалт, мантинели, пътни знаци и пътна маркировка.

По думите й тол системата е готова за търговска експлоатация, като са направени всички тестове за техническата експлоатация. Има пълна готовност за стартиране на търговската експлоатация и тя ще стане на 1 март.

"Лавираме при всякакви икономически, политически и други интереси. Опитваме се да бъдем посредник между националния доставчик на услуги и превозвачите, така че българските превозвачи да получат най-добрите условия, при които могат да ползват републиканската пътна мрежа", категорична беше Аврамова.

Тя посочи, че са направени много отстъпки и в обхвата на тол системата, и в размера на таксите. Сега ще бъде направена отстъпката за ползване на бордови устройства и GPS тракери без пари, без наем и без такса за обслужване. МРРБ очаква от българските превозвачи отново да бъдат коректни и в следващите дни да се оборудват поетапно с бордови устройства и GPS тракери. В първите дни, когато системата ще стартира, тези от тях, които още не са успели да го направят, да използват маршрутни карти, настоя Аврамова.

Предстои да се разбере какъв ще бъде анализът на приходите. На 1 юни, ако има риск да не се съберат приходите в бюджета, ще бъде коригирани както обхвата, така и таксите, каза тя.

Петя Аврамова призна, че за МРРБ не е лесна задачата, поставена вчера от премиера, да бъдат посредник в търсене на икономическия баланс между националните доставчици на услуги и превозвачите. Тя се надява доставчиците да не саботират процеса. 

Борисов към превозвачите: Или се оправяте с доставчиците, или няма тол система

Борисов към превозвачите: Или се оправяте с доставчиците, или няма тол система

Той даде срок до 27 март

По думите й към момента има два доставчика на услуги, a при GPS доставчиците има 14, подали заявления. 5 от тях са предоставили своите GPS тракери, за да се изпробват за техническа и търговска съвместимост със системата. И петте могат да сключват договори, каза Аврамова.

Министър не знае на какъв принцип и предпочитания един или друг доставчик избира бордови устройства или GPS тракери.