Готови сме да обясним пълният микс от политики, която министерството провежда. Това увери министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на брифинг в Министерския съвет. Министър Вълчев коментира думите на президента, според които не е достатъчно само да се инвестира в учители, а и в извънкласни дейности и компютърно програмиране още от детската градина.

"Като министър на образованието се радвам за тази ангажираност на президента. Включително за подкрепата му за увеличаване на инвестициите в образование", коментира той.

Борисов изпрати министрите си при президента да осветят обществените поръчки

Борисов изпрати министрите си при президента да осветят обществените поръчки

Аз обществени поръчки не правя - аз отговарям за политики

Вълчев защити провежданата от правителството образователна политика като изтъкна, че акцент се поставя върху инвестициите в учители и инфраструктура, тъй като това са двата най-важни фактора в системата на образованието. "Това са и двата най-големи разхода в държавния бюджет - инвестициите в учители са инвестициите в утрешното образование", заяви Вълчев.

По отношение на критиките за дигитализацията той припомни, че правителството вече е приело постановление за достъп за електронно четими учебници, а в 46% от училищата в страната в над 80% от помещенията има WiFi.

Той припомни, че от догодина електронните дневници стават задължителни. Министърът изтъкна, че до една година всички училища ще имат достъп до високоскоростен интернет. Стана ясно, че вече има приета програма от трети клас с въвеждането на компютърно моделиране. Министър Вълчев бе категоричен, че неравенствата в развитието на държавите в бъдеще ще зависят от наличието на повече дигитални създатели и преходът от дигитални ползватели към дигитални създатели.

Именно в тази насока е и проектът по ОП "Наука за интелигентен растеж", който предвижда достъп до отворено образователно съдържание - филми, учебници, дигитални умения на учителите, създаването на образователен облак, програмиране в най-начален етап, което включва и първи клас.

Критерият близост в първи клас избягва злоупотреби с регистрации

Критерият близост в първи клас избягва злоупотреби с регистрации

Няма да има недостиг и всяко едно дете ще бъде записано, уверява просветният министър

Министър Вълчев отбеляза за извънкласните дейности, че за пръв път е възстановено финансирането на извънкласните дейности от 20 години насам и се предоставят 12 млн. лв. "Предоставяме годишно 60 млн. лв. за дейности по интереси", заяви още той.

"Готови сме да подредим в цялостната логика на матрицата от дейности, които правим", заяви още министър Вълчев.