Доживяхме заместник-председател на парламента (Валери Симеонов) да размахва пръст на гражданите от прозореца на парламента. Това написа във Фейсбук лидерът на "Изправи се.бг" Мая Манолова.

Тя допълва, че пред медии Симеонов се оправдава, че не било среден пръст. Премиерът Бойко Борисов пък изобщо не коментирал случая. Не обяснява пръста - ни среден, ни друг, дали е и от името на ГЕРБ, захапа го Манолова.

В социалната мрежа тя напомня, че Симеонов е бил принуден да подаде оставка като вицепремиер през 2018 г. заради думите си по адрес на протестиращите майки на деца с увреждания - "кресливи жени с уж болни деца". Въпреки че в крайна сметка се извини на 24 октомври, до последно твърдеше, че няма нужда от извинение.

Валери Симеонов не се извинява на "всички превъзбудени, но непрочели"

Валери Симеонов не се извинява на "всички превъзбудени, но непрочели"

Думите му са извадени от контекста на изказването му

"После се подигра и на българите в чужбина, като ги призова да се качат на самолета за България, щом искат да гласуват. В България какво ще ядат не им отговори обаче", коментира още лидерът на "Изправи се.бг".

Тя е категорична, че Симеонов трябва да се извини за днешното размахване на пръст над протестиращия бизнес през прозорец на Министерския съвет. Освен това според нея трябва председателят на НС Цвета Караянчева да го глоби за уронване на престижа на парламента, а премиерът да осъди действията му. Трябвало също ГЕРБ и ВМРО да се разграничат от коалиционния си партньор. Манолова обаче недоумява как това ще се случи, след като и евродепутатът Ангел Джамбазки е хвърлял пиратки по протестиращите граждани.

Съпартийците на Симеонов от НФСБ също можели да се извинят и да се разграничат.

Нищо от това обаче нямало да се случи, защото по думи на Манолова управляващите отдавна са коалиция на неприличието и за нея размахването на пръст (среден или друг) е нормално.

"Така се самозабравиха и Симеонов, и Борисов, че вече нямат ни срам от хората, ни страх от закона. Дори ще поискат още 4 години, за да размахват среден пръст над главите на българите", възмущава се тя и настоява за извинение и оставка.

Валери Симеонов се извини

Валери Симеонов се извини

Не счита за нужно да се аргументира за отношението си

В интервю за БНР самият Симеонов категорично отрече да е показвал среден пръст на протестиращите и определи новината като "фейк нюз".

По негови думи протестът е необходим и той е говорил с организаторите на протестната акция в центъра на София днес.

Симеонов увери, че отношенията му с ресторантьорите и хотелиерите винаги са били много добри и допълни, че по време на епидемичната обстановка у нас винаги е подкрепял бранша.

Зам.-председателят на НС призова да не се приравняват собствениците на дискотеки и клубове по морето, които нарече "представители на бившия силов бранш", с "нормалните ресторантьори".

Той се обяви против отварянето на нощните заведения, тъй като рискът е много по-голям.

Според него, след като се отварят училищата, няма нищо опасно да работят и кафенетата и ресторантите при 50% капацитет. Той посочи, че е привърженик на по-сериозни противоепидемични мерки и напомни, че през ноември е бил за затваряне на училищата.

Симеонов бе категоричен, че заболеваемостта трябва да се следи и ако се повиши, мерките отново да се затегнат.

Симеонов: Ресторантите да отворят на 4 февруари, по-безопасни са от училищата

Симеонов: Ресторантите да отворят на 4 февруари, по-безопасни са от училищата

Дискотеките обаче категорично не трябвало да се отварят