Заместник-министър председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в проведеното днес в Брюксел редовно заседание на Съвет "Външни работи". Министрите обсъдиха широк кръг от теми - ситуацията в Русия след ареста на Алексей Навални, предоставянето на ваксини за Западните Балкани и Източното партньорство, отношенията със САЩ, Турция и Япония, както и климатичната дипломация.

Всички държави-членки осъдиха действията на руските власти, които арестуваха хиляди мирни демонстранти, подкрепящи опозиционния лидер Алексей Навални. Държавите от ЕС отново призоваха Москва да освободи Навални и останалите задържани граждани.

"Арестуването на Алексей Навални при пристигането му в Русия е доказателство за тревожната тенденция на сериозно ограничаване на гражданското общество и правата на човека в тази страна", заяви в своето изказване вицепремиерът Екатерина Захариева.

По отношението на ваксините срещу COVID-19 върховният представител Жозеп Борел и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей призоваха държавите-членки да подпомогнат с ваксини страните от Западните Балкани и от Източното партньорство.

Лицемерно било, че Борисов говори по случая "Навални", но не и по случая с "Новичок" у нас

Лицемерно било, че Борисов говори по случая "Навални", но не и по случая с "Новичок" у нас

Според Бойко Ноев е наивно да се мисли, че Борисов е прозападен човек

Министрите на ЕС отправиха силен призив към ЕК да продължи разговорите с производителите на ваксини с цел спешно осигуряване на договорените количества за държавите-членки. България бе първата страна, която декларира готовност да подпомогне с ваксини страните от Западните Балкани, а впоследствие министър Екатерина Захариева заедно с още 12 свои колеги от ЕС призова Европейската комисия за приоритетно предоставяне на ваксини и на държавите от Източното партньорство. По този начин няма да бъдат ощетявани и гражданите на Европейския съюз, тъй като има достатъчно забавяне във ваксинационната кампания поради намаляването на доставките.

Външните министри на държавите-членки на ЕС проведоха видеоконферентна дискусия с японския си колега Тошимицу Мотеги. "България цени високо Япония като стратегически партньор, с който споделяме общи ценности и интереси, и желаем да развиваме съвместно сътрудничество в Индийско-тихоокеанския регион", подчерта в своето изказване министър Захариева. Двете страни осъществяват съвместни проекти в държавите от Западните Балкани.

Министрите приветстваха встъпването в длъжност на президента Джо Байдън и обещаващите първи стъпки за подновен ангажимент на САЩ по линия на международното сътрудничество и борбата с глобални предизвикателства като климатичните промени, COVID-19 и др. Потвърдиха желанието за засилено трансатлантическо сътрудничество въз основа на Заключенията на Съвета от декември 2020 г.

Жозеп Борел информира за срещата си с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, проведена на 21 януари 2021 г., която по думите на върховния представител е преминала в изключително позитивна атмосфера. Външните министри на ЕС приветстваха конструктивните послания на турската страна, които следва да бъдат подкрепени от конкретни стъпки за трайно намаляване на напрежението в Източното Средиземноморие и отваряне на пътя към позитивен дневен ред в отношенията ЕС - Турция.

След предложението на Европейската комисия за Европейската зелена сделка и приемането на Заключенията на Европейския съвет от декември 2020 г., утвърждаващи лидерската роля на ЕС в борбата с климатичните промени, Съвет "Външни работи" отправи силно послание към останалите страни да засилят ангажиментите си за справяне с това глобално предизвикателство.

Министрите поставиха началото на дългосрочна стратегическа дискусия относно влиянието на климатичните промени и енергийния преход върху стабилността и сигурността в глобален мащаб.

Бе обсъдено и сътрудничеството с Великобритания в областта на външната политика и сигурността.