За председател на Столичния общински съвет (СОС) ни трябва човек, който е боец, който знае с какво се захваща и е правил това дълги години. Това заяви по БНТ общинският съветник на "БСП за България" Ваня Григорова.

Според нея добър ход ще бъде изборът на временен председател на СОС, за да не остава решаването на проблемите на София на заден план. 

По думите й ПП-ДБ-СС трябва да разберат, че нямат достатъчно електорална подкрепа, за да си позволят да налагат еднолично председател на СОС.

"Те трябва да проведат отворени разговори, в които първо да бъдат поставени приоритетите от групите, с които искат да работят. Да се оформи документ, в който има ясно разписано какво "да" и какво "не", и той да бъде основата поне за следващите 1 - 2 г. управление на София. За да е ясно в рамките на колко месеца ще се приемат определени доклади и ще се предприемат действия.

По отношение на това, че ГЕРБ ще внесат отново искане за премахване паметника на Съветската армия, Ваня Григорова, бе категорична, че повдигането на темата за  е поредният опит да се сближат най-големите групи в СОС и да намерят причина за пред техните избиратели да направят "сглобка" - пътят между ГЕРБ-СДС и ПП/ДБ.

"Темата се истеризира от ГЕРБ, за да минимизира всякаква възможност за постигане на консенсус между ПП-ДБ-СС и нашата група", допълни общинският съветник.

Според нея на всеки му е ясно, че ГЕРБ въобще не е идеологически против Паметника на Съветската армия, а го използва като инструмент за това да формират мнозинства. Това не е разговор по същество, той е без изход.

"Ако го направят, то ще е крайно деструктивно поведение. Очевидно е, че няма зрялост в този Общински съвет и ще трябва да го разрушим, след като не можем да го накараме да работи", смята Григорова. 

Ваня Григорова очаква сглобката за СОС

Ваня Григорова очаква сглобката за СОС

Загубила изборите, защото милионерът може да си плати кампанията

"Ние нямаме проблем със съставянето на коалиция. Това обаче ще стане след като ни се очертаят приоритетите", коментира бившият кандидат кмет на София.

Григорова припомни изявлението на кмета Васил Терзиев, че без председател на СОС, София би могла да изгуби 77 млн. лв.

"Проблемът е, че общината трябва да разплати 77 млн. за извършени дейности, а тези средства според него ги няма, трябва да се вземе заем или да се търсят други варианти. Защото пак според него, ако не се разплатят, ще загубим и европейски пари.Поискахме да бъде изготвен доклад от кмета на София за това как ще бъдат загубени тези 77 млн. лв. Да се състави комисия, да се гласува въпросния доклад и, ако наистина има такова основание, да изберем председател на СОС", каза още тя.

Ваня Григорова подчерта, че работата на Общинския съвет продължава да тече, но внесените доклади трябва да бъдат разгледани и гласувани от СОС. Една от тези кампании е за създаване на общинско предприятие за снегопочистване. Тежката ситуация, в която изпадна София след снега преди седмици, доведе до критики към общинското дружество "Софекострой".

"За мен това беше крайно неприемливо, особено след като всички наложени санкции в размер на 120 хил. лв. бяха на частните дружества. Но някак се оказа, че и общинското дружество влезе в устата на управляващите. Което сочи опит да покажат, че настоящите ръководства не се справят и затова трябва да бъдат сменени. Аз също смятам, че някои трябва да бъдат сменени, но там, където не се справят наистина. В противен случай ще оставим без всякаква експертиза и знание всички ключови общински структури. И след това ще се чудим защо не се справяме", каза още Григорова. 

"Имаме големи проблеми по отношение на държавния бюджет. Всички знаем, че третият ден от болничните вече ще се приема от НОИ. Същевременно майчинството се замразява на ниво 780 лв. Това е така, защото и двете се изплащат от един фонд. Това означава, че майките поемат третия ден болничен", даде пример общинският съветник.

По думите й философията е за запазване на 3%-ния дефицит. "Цената на това обаче я изплащат майките, работещите в градския транспорт и други", допълни Ваня Григорова.

СОС и не гласува за председател, за да не се провали

СОС и не гласува за председател, за да не се провали

Борис Бонев: Дадохме си сметка, че ако потретим избора, резултатът ще е същият