Варненски общински съветници единодушно решиха да прекратят ликвидацията на "Централен универсален магазин". Това е акционерното дружество, което след решение на Общинския съвет и след получаване на финансиране от държавния бюджет стана собственост на общината. В активите на дружеството е и т. нар. Дупка.
Информацията е на община Варна.

БСП се разлюти на Георги Гергов заради апетитна сделка с ГЕРБ

БСП се разлюти на Георги Гергов заради апетитна сделка с ГЕРБ

Разграничават се от сделка за терен, собственост на дружество на Гергов

Припомняме, правителството даде 43 млн. лева на община Варна да закупи имота, който бе собственост на синовете на политика Георги Гергов. Тази сделка предизвика бурни реакции както в БСП, така и в другите партии.

Следващата възможна стъпка е имотът с отреждане за "търговски дом" да придобие статут на публична общинска собственост. Това ще бъде възможно след изваждане на имота от активите на "ЦУМ - Варна", където съставлява част от вписаната непарична вноска, и включването му в активите на община Варна, се казва в съобщение от общината.

Варна върна акциите от Международния панаир в Пловдив

Варна върна акциите от Международния панаир в Пловдив

Общинският съвет гласува единодушно само с един въздаржал се

От община Варна искат да стопанисват водоизточниците с минерална вода, които са на тяхна територия.

С одобрение на съветниците от ПК "Собственост и стопанство" се очаква до 31 януари кметът да внесе заявление до екоминистерството за управление и ползване на участъци от находища на минерални води.

В 14-дневен срок екоминистърът трябва да излезе с решение. Местната власт ще може да управлява изворите за 25 години.

Нинова иска до подсъдимите олигарси да седнат подсъдимите политици

Нинова иска до подсъдимите олигарси да седнат подсъдимите политици

Заявява, че не законът, а приложението на закона е виновно

До лятото на 2018 г. общините от Северното Черноморие нямаха възможност да стопанисват минералните си извори, тъй като находищата попадат на територията на няколко общини. Това бе причината управлението и ползването на минералните води да се възложи на една община.

С поправки в Закона за водите находищата бяха разделени на участъци, чиито граници съвпадат с административните граници на общините.

Съгласно законовите промени общините вече ще могат да стопанисват участъци от находищата. Налице е възможност община Варна да получи правото да управлява и ползва минералните води от двата новосформирани участъка от находища: №100 - район "Североизточна България", и №101 - район "Варненски басейн".

Мотивът на съветниците е, че придобиването на минералните води ще е от голямо значение за развитието на туризма и ще утвърди Варна като дестинация за четири сезона.