Присъствието или отсъствието на президента на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев на избираемо място в листата на БСП може да предизвика сериозен трус в столетната партия. Това показва проучване на социологическа агенция "Медиана"

Според 66% от симпатизантите на левицата президентът на ПЕС трябва да бъде в листите на партията.
Само 12 % от левите избиратели са против бившият лидер на БСП да бъде включен в листата за предстоящия евровот. Над една трета от избирателите на БСП (36 %) смятат, че тези спорове могат да доведат до сериозно разцепление и отслабване на партията.

ГЕРБ се свива до твърдото си ядро

ГЕРБ се свива до твърдото си ядро

Според Медиана "Апартамент гейт" стимулира активността на евроизборите

БСП е изправена и пред още един сериозен проблем - позиционирането на партията по отношение на европейските структури. Очевидно е, че дебатът около номинирането на президента на ПЕС за листата на БСП има по-дълбоки мотиви - цялостно поставяне под съмнение на позиционирането на партията в семейството на европейските социалисти и търсенето на "консервативна" идентичност.

Над половината от симпатизантите на БСП - 54 %, са за оставането на партията в ПЕС, 14 % са против, а останалите нямат мнение по въпроса.

Изтъкването на различията с ПЕС дава възможност за пропукване на европейската принадлежност на БСП, а това може да отблъсне много избиратели, отчитат социолозите.

Според проучването, основните рискове пред БСП са вместо да се яви обединена, да затъне във вътрешнопартийни разделения и да пропусне шанса си за победа.

Данните показват, че на левицата в момента й е нужен всеки глас (разликата е под 1 %). Резултатът от изборите до голяма степен ще зависи от способността на БСП да се яви единна и да мобилизира избирателите си, след като разликата с коалицията ГЕРБ/СДС е с около половин процент (0,6 %) - 32.1 % за БСП срещу 31.5 % за ГЕРБ/СДС.