Председателят на ПГ на Възраждане Костадин Костадинов поиска оставката на здравния министър Асена Сербезова заради скандала с жената, която вчера почина в Спешното отделение в болницата във Враца заради бюрократични неуредици.

От трибуната на парламента той обвърза вчерашния ден за почит на жертвите на комунистическия режим с "трагедията, в която жената е загубила живота си".

Костадинов обрисува и ситуацията в болниците - "хората стоят, чакат на студа, отговарят на въпроса: "Имате ли температура, Чувствате ли се зле, Боли ли ви гърлото, Имате ли задух, Има ли сте контакт с болни от ковид, Да сте ходили в чужбина, а зад него стоял човек, който отговарял на това, при това със счупен крак".

"Не бива да се учудваме, че страната ни е на първо място по смъртност заради изродската здравна система, която убива българския народ", посочи той. Дневният ред на обществото от вчера е друг, вчера една част от българския народ трудно е заспала, да видиш жена как умира пред очите на детето си е нещо нечовешко. Затова искаме незабавно, днес оставка на здравния министър Асена Сербезова, не защото носи вина, а защото трябва да има отговорност", каза Костадинов.

Той поиска още протоколът за лечение на коронавирус да се отмени и изрази мнение, че е можело да бъде отменен, за да "получат много хора шанс за живот". Това е морален акт, който министърът трябва да изрази днес. Аз на нейно място така бих постъпил, каза още веднъж той.

На второ място Костадинов призова да депутатите да станат на крака и да запазят 1 мин. мълчание и да почетат жертвата или жертвите на здравната ни система. Държавата ни е превърната в скотобойна, в която няма отношение към човешкия живот, каза той. Депутатите от Възраждане станаха на крака, бяха подкрепени само от ИТН, които също станаха също на крака.

След паузата Георги Михайлов - БСП взе думата, за да каже, че има много трагедии всеки ден и има закони, които са гласувани и не се спазват, а партията години наред се бори да промени здравната система.

Не превръщайте човешка трагедия в знаме, която да развявате от трибуната на парламента, каза той, обръщайки се към Костадин Костадинов и председателя на НС Никола Минчев.

Сербезова и прокуратурата на проверка заради смъртта на жена в спешното във Враца

Сербезова и прокуратурата на проверка заради смъртта на жена в спешното във Враца

РЗИ Враца също ще влезе на проверка