Ние не знаем каква ще е последната крачка на Путин, но той се провали в постигането на стратегическите си цели - да смени правителството в Киев с марионетно. Решението на конфликта ще настъпи, когато на масата на преговорите седне президентът на Украйна Володимир Зеленски, смята бившият военен министър Велизар Шаламанов.

Путин не взе Крим, за да осигури курорт за руските граждани, а да си осигури плацдарм за превземането на Киев, изтъкна Шаламанов и добави, че възстановяването на Украйна минава през План за възстановяване и устойчивост.

Европа вече е във война с Русия, защото Русия нападна Украйна, заяви бившият служебен военен министър.

Велизар Шаламанов: Путин се готви за касапница в Европа

Велизар Шаламанов: Путин се готви за касапница в Европа

Путин се опитва да пречупи украинците с жестокост и се води Отечествена война

Войната е вече загубена от Русия и позитивният изход минава през ЕС - Украйна ще бъде част от Съюза, това бе прогнозата на Велизар Шаламанов пред БНТ. Според него е възможно в най-кратки срокове Украйна да стане част от Европейския съюз.

Путин ще направи още една голяма груба грешка, ако се опита да разруши Киев. Ако предприеме такава стъпка, ще ускори много бързо прекратяването на войната с рязка намеса на ЕС. Само ЕС може да възстанови Украйна, Русия може само да разрушава, коментира Шаламанов.

Шаламанов смята, че при положение, че Путин се стреми да унищожи армията на Украйна, цялата съветска техника от Източна Европа трябва да бъде ремонтирана и предоставена на Украйна.

Трябва да има и процес на модернизация, за да може да има нова техника, която да пристигне у нас, настоя Шаламанов. Той посочи, че единствената гаранция за просперитета на една страна е армията.

Иван Костов към кабинета: Колебливата позиция е опасна

Иван Костов към кабинета: Колебливата позиция е опасна

Чака да види къде ще застане министър Заков и къде му е смелостта

Шаламанов вярва, че новият военен министър Драгомир Заков ще представи на Народното събрание всеобхватна програма за превъоръжаване с навлизане на нова техника и извеждане от употреба на старата съветска техника.

Според него войната може да спре в секундата, в която руските войски спрат бомбардировките над украинските градове. Ядреното оръжие със сигурност не може да бъде използвано само от един човек. Колкото повече продължава войната, толкова и натискът на руското общество ще нарасне, каза още Шаламанов.

Как Путин да се измъкне от кошмара, който сам сътвори?

Как Путин да се измъкне от кошмара, който сам сътвори?

Марк Галеоти: Докато Путин е на власт, войната с Украйна ще продължи