Политическият процес в бъдеще ще продължи в непозната досега посока. Това мнение изрази пред БНР социологът Юрий Асланов. Той коментира, че резултатът от изборите не е бил очакван за част от политическите лидери.

Асланов е забелязал една нетипична сдържаност дори в тона на победителя, макар че победата е била призната от неговия опонент. Социологът смята, че това означава, че резултатът ги притеснява от гледна точка на перспективата, която отваря. Юрий Асланов призна, че наистина перспективата не е много ясна.

По думите му на първи прочит изборите като че ли не са произвели нищо, но съществено са променили обстановката в страната. Причината е, че са въвели нова политическа парадигма.

5.5% дръпна ГЕРБ пред БСП при 99.98% преброени протоколи
Обновена

5.5% дръпна ГЕРБ пред БСП при 99.98% преброени протоколи

ГЕРБ печелят в столицата и в 18 областни града. БСП печелят в 7

От своя страна политологът Димитър Ганев коментира, че до голяма степен Бойко Борисов е бил доста сдържан, защото започват тежки преговори за сформиране на коалиция. По мнението му съставено между ГЕРБ и Обединените патриоти правителство ще е с крехко мнозинство. Без окончателни данни от ЦИК депутатите до този момент са около 123.

Ганев коментира също, че Обединените патриоти не са партия, подобна на ГЕРБ. При тях става дума за субект от три партии - ВМРО, НФСБ и "Атака". Те доста често имат и различно мнение помежду си. Затова Ганев прогнозира сложен преговорен процес. Той подчерта, че ГЕРБ трябва да преговаря с три партии, а не с една.