Не е изключено в Европейския съд за правата на човека да "завалят" жалби от изселници срещу България. Това прогнозира председателят на Конфедерацията на изселниците от Балканите "Балгьоч" Юксел Йозкан, цитиран от специалния пратеник на БНР.

В открито писмо той отправи критики към хода на изборния процес в Турция. Йозкан направи изявление пред турски медии - държавната телевизия ТРТ и регионални издания в Бурса.

Юксел Йозкан смята, че решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за декларациите е дискриминация.

ЦИК нареди българите в Турция да попълват декларации в избирателната секция

ЦИК нареди българите в Турция да попълват декларации в избирателната секция

Досега вътре само са се подписвали

Припомняме, че става въпрос за декларациите, които избирателите трябва да попълват в чужбина, ако имената им не присъстват в списъците на избирателните секции. ЦИК разпореди те да се попълват в избирателните секции, а не извън тях. Чрез декларациите избирателите заявяват, че са пълнолетни български граждани, не са под запрещение и няма да гласуват на друго място.

Юксел Йозкан е категоричен, че ЦИК е взела решението заради българските изселници в Турция. По думите му "някои недобронамерени членове на секционни комисии и наблюдатели го използваха като повод да забавят още повече затруднения процес на гласуване".

Попълване на декларации за гласуване извън секциите в Турция

Попълване на декларации за гласуване извън секциите в Турция

Това нарушава разпоредбите на ЦИК

Йозкан обясни, че в някои случаи попълването на декларации и пускането на бюлетина е отнемало половин час. В подкрепа на думите си той посочва конкретни примери от секции в Бурса. Юксел Йозкан сравни действията на някои държавни служители с тоталитарни методи от ерата на комунизма. По думите му тогава българските турци са изстрадали много.

Спад на активността в Бурса, гласуваха 5127 души

Спад на активността в Бурса, гласуваха 5127 души

Наложи се изборният ден да бъде удължен...

Множество изселници не са успели да гласуват в 35-те секции в Турция. В тази връзка председателят на "Балгьоч" отправи призив към българските власти да предприемат мерки срещу всякакви антидемократични и дискриминационни практики.