Изборният процес бе прозрачен. В ограничен брой избирателни секции бяха отбелязани някои пропуски в процедурата по време на преброяването. Това отчита делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Международните наблюдатели на изборите в България от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и ПАСЕ дадоха пресконференция, на която представиха своя отчет.

Препоръки има по отношение на сгъването на бюлетините, което било предпоставка за проблеми с тайните на вота.

350 студенти са дописани в Студентски град. Наблюдателите поставят въпроса дали студентите не са гласували в тяхната община, въпреки подадената декларация. Пропуски са установени и по отношение на попълването на протоколите.

5.5% дръпна ГЕРБ пред БСП при 99.98% преброени протоколи
Обновена

5.5% дръпна ГЕРБ пред БСП при 99.98% преброени протоколи

ГЕРБ печелят в столицата и в 18 областни града. БСП печелят в 7

Мари Дельоз от ПАСЕ отбеляза, че асамблеята наблюдава всички избори от 1990 година. Тя посочи, че в деня на изборите гражданите са могли да извършат свободно своя избор. По отношение на Изборния кодекс тя констатира, че той позволява на всички граждани да изберат своите представители в Народното събрание.

Делегацията е информирана от различни събеседници за случаи на намеса на правителството на чужда държава в изборния процес. Българското Народно събрание ще има отговорност да успокои напрежението, каза още Дельоз.

Тя констатира, че новоизбраният парламент ще трябва продължи своето сътрудничество в рамките на процедурата на мониторинг на изборното законодателство и Венецианската комисия. Окончателният доклад ще бъде приет на 24 април на сесия в Страсбург.

Ръководителят на мисията на ОССЕ Роман Якич уточни, че 42 наблюдатели от 27 държави са посетили ограничен брой избирателни секции. Това е станало в съответствие със стандартната методика - системно наблюдение на гласуването, на преброяването на гласовете.

Мисията е пристигнала преди пет седмици. Сред заключенията й са, че кампанията като цяло е повлияна от неясни ограничени законодателни текстове, касаещи използването на агитационни материали. Употребата само на български език на агитационните и изборните материали ограничава способността на някои от кандидатите да комуникират със своите избиратели. Били направени ксенофобски изказвания срещу циганите и турските общности.

Наблюдателите не пропуснаха и разследванията, довели до арести и обвинения по отношение на купуването на гласове. Якич отбеляза, че по отношение на законодателството и правилата било необходимо допълнително усилие, за да може българското законодателство да бъде изцяло преведено в съответствие с международните изисквания.

"Ще продължим да съдействаме за подобряване на изборното законодателство", каза още той.