Свобода за бизнеса и решаване на проблема с демографската криза в България са двете теми, които политическа партия "Воля" предлага обединение за съставянето на следващо правителство. Това обяви на първата официална пресконференция след изборите вчера председателят на партията Веселин Марешки.

Той благодари на всички български граждани, подкрепили формацията. Марешки заяви, че стратегическа цел е България да започне да се управлява правилно в полза на българския народ, като пример в това отношение била Естония. Той се обяви за справяне с картелите и монополите.

"Най-важното е формиране на стабилно правителство. Но то не може да бъде направено на принципа 3 - 5 - 8", коментира Марешки. Затова от "Воля" поставят стратегически цели, каквито през годините са били членството на България в ЕС и в НАТО.

Според Марешки след гласуването имаме фаворит и негова е отговорността за съставяне на правителство.

Той посочи, че влизат в преговорите за съставяне на правителство и уточни, че при подкрепа на приоритетите им - "Воля" ще участват в такова управление. "Ако няма разбирателство, ние няма да участваме, ние не сме влезли в парламента на всяка цена, за да влезем в управлението", коментира Марешки.

"Ако ние бъдем поканени и ако намерим подкрепа по приоритетите, ние ще подкрепим такова правителство", коментира той.

На въпрос ще подкрепите ли ГЕРБ, Марешки заяви, че става дума за "равноправно партньорство - обединено върху важи приоритети". Той бе категоричен, че няма значение дали ще са ГЕРБ и БСП. Ако ги поканят, ще участват в преговорите, ако не ги поканят - няма да участват. Марешки не скри, че би поел отговорността за икономическото министерство, като изтъкна, че голяма част от нещата, които предлагат се реализират през икономиката, бизнеса и подпомагането на малкия и среден бизнес. "Това ни е една от най-силните теми, но ние имаме изключително подготвени хора по темите земеделие, енергетика, туризъм, външна политика.

"Ние ще помагаме на всички, за да се случат нещата и още след година България да бъде различна", отговори Марешки на въпрос кои министерства биха искали при преговорите за съставяне на правителство. Той бе категоричен, че могат да свършат полезна работа във всички министерства. Все пак не скри, че най-силно би се реализирал в икономиката.

На въпрос дали дава своята подкрепа срещу министерски постове, Марешки коментира: "Можем да направим силно партньорско правителство, което да решава проблемите на България". Той контрира, че подкрепа не дават, а са готови да участват реално в управлението и да носят отговорност.

Марешки бе категоричен, че министерското кресло, което би го удовлетворило е това на министър-председателя.
Той заяви, че са за реално участие във властта, но лично той нямало да става министър. "Ние не се срамуваме от това, което правим. Досега не сме се излагали", допълни Веселин Марешки и повтори, че или влизат и участват в правителство, или ще бъдат коректив - "прожекторът, който ще осветява" действията на останалите. "Или участваме директно и носим отговорност, или сме опозиция", коментира още той. Експертът в областта на международните отношения проф. Любомир Иванов допълни, че за да стане най-после България добре управлявана страна в ЕС, най-съществените мерки са свързани с намаляване на административната тежест и даване свобода на бизнеса. Той изтъкна, че досега има пет пакета от мерки за улесняване на бизнеса, които обаче били приети само на хартия от МС и не са доведени до край.

Сред мерките, които формацията на Марешки предлага за справяне с демографския проблем, са неограничен брой опити инвитро за семействата с репродуктивни проблеми, повишаване на раждаемостта, намаляване на младежката емиграция, приемане на българите от бившите страни от СССР по примера на Гърция и Израел.