Партията на Христо Иванов "Да България" е получила "най-образования вот" в София. 77% от гласоподавателите в столицата, посочили "Да България" в бюлетините си, са висшисти, по данните на социологическата агенция "Галъп интернешънъл".

Средния дял на гласувалите хора с висше образование е 41%. Формацията на Христо Иванов е и трета политическа сила в София.

Сред групата на висшистите "Да, България" е четвърта сила в страната - след ГЕРБ, БСП и "Обединените патриоти". Близо до "Да България" се нареждат и "Нова република".

ГЕРБ побеждава сред младите гласоподаватели. В групата на 18 - 30-годишните избиратели ГЕРБ получава една трета от гласовете, а БСП - 15%. Трета политическа сила според вота на младите гласоподаватели е ДПС с 10%.

Според статистиката на "Галъп интернешънъл" 87% от гласувалите за БСП на изборите през 2014 г. са гласували и сега за социалистите. При ГЕРБ този дял е 76%. Съдейки по тази информация БСП остава формацията с по-предвидим електорат, а ГЕРБ - с повече периферия.

По традиция вотът за ГЕРБ напомня генералната структура на вота, а вотът за БСП е изнесен към по-възрастните.

Около 150 хиляди гласа или 5% от гласоподавателите са заявили, че са минали от ГЕРБ към БСП на тези избори.

48% от гласувалите на втория тур за Румен Радев са предпочели левицата отново. Според "Галъп интернешънъл" това потвърждава факта, че подкрепата за Радев не се е пренесла автоматично към БСП, а е била много по-широка. 75% от гласувалите на втория тур за Цачева гласуваха за ГЕРБ.

"Не подкрепям никого" и на парламентарните избори остава избор по-скоро на младите избиратели.

"Галъп интернешънъл" отчита и че турците в България, които са упражнили правото си на вот, са гласували в съотношение близо 3 към 1 в полза на ДПС в сравнение с ДОСТ. Сред ромите пък побеждава ГЕРБ.