Служебното правителство прие днес решение да предложи на Народното събрание да даде съгласие за участие на България в увеличението на капитала на Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ).

Така ще се запази процентното участие на страната в капитала на банката - 1,140%. Цели се също да се подпомогне финансовата стабилност Банката за развитие и да се подкрепи финансовата институция в изпълнението на мисията й за социално сближаване в Европа, съобщиха от пресцентъра на Министерският съвет

Предвижда се страната ни следва да запише нови сертификати за участие на стойност 48 465 000 евро. Делът на платимия капитал за увеличението е в размер на 13 686 516 евро.

Депутатите увеличиха капитала на страната в Черноморската банка

Депутатите увеличиха капитала на страната в Черноморската банка

Решението бе взето единодушно

Управителният съвет на БРСЕ е одобрил увеличението на записания капитал с Решение 463(2022), с което е предвидено повишението да е с максимум 4,25 млрд. евро. Частта от платимия капитал за всяка записваща се държава е 28,24% - максимум 1,2 милиарда евро, които да бъдат внесени на четири равни годишни вноски в периода 2023-2026 г.

Банката за развитие на Съвета на Европа е основен инструмент на политиката на солидарност в Европа. Участва във финансирането на социални проекти, реагира при извънредни ситуации и допринася за подобряване на условията на живот на най- неравностойните групи от населението. Банката финансира основно държавни проекти, проекти на местни власти и банки, като посредници. България членува в нея от 28 май 1994 г.

В ЕЦБ не изключват глобална рецесия

В ЕЦБ не изключват глобална рецесия

Развиващите се страни вече страдат от нарастващите лихвени проценти, намалените притоци на капитали и силния долар