"Планът за инвестиции на ЕС със сигурност е реакция на китайския план "Един пояс, един път", в контекста на разширяващото се геополитическо противопоставяне. Това заяви пред БНР политологът Владимир Шопов.

Идеята е ключов елемент от изграждащата се геополитическа идентичност на Европа. Заявката беше направена преди години. Темата за инфраструктурата и за инвестициите е може би един от най-бързите начини за започване на изграждането на тази идентичност, каза политологът.

Нетният поток на преките инвестиции се е сринал от 510.3 млн. евро на 187.9 млн. евро

Нетният поток на преките инвестиции се е сринал от 510.3 млн. евро на 187.9 млн. евро

За първите четири месеца на 2021 г.

ЕС обяви план за инвестиции на стойност 300 милиарда евро в инфраструктурни, цифрови и климатични проекти по целия свят. Планът, наречен "Глобален портал". По думтие на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен това е истинска алтернатива и по-добра оферта на инициативата на Китай "Един пояс, един път".

300 милиарда евро под формата на безвъзмездни помощи ще бъдат инвестирани в проекти, които да подпомогнат зеления и цифров преход на развиващите се страни.

Г-7 призова Беларус да сложи край на мигрантската криза

Г-7 призова Беларус да сложи край на мигрантската криза

"Режима незабавно да прекрати своята агресивна и експлоататорска кампания"

Политологът припомни, че още на срещата на Г-7 през лятото е било взето решение на по-общ западен отговор на мегаинициативата на Китай.

"Как ще изглежда той е рано да кажем, защото нямаме окончателните контури - мащабът и амбицията на инициативата предстои да станат ясни. Другият въпрос е как ще бъдат синхронизирани отделните инициативи на западните държави".

По думите на Шопов ЕС се опитва да разшири и да предложи по-добър вариант за развитие на тези трети държави, в сравнение с китайската инициатива:

"Фокусът на ЕС е върху по-устойчивото развитие, спазването на различни права, свързани с условията на труд и опазване на околната среда. Много от китайските проекти са критикувани по тези линии. Традиционно има доста неяснота, засекретяване на договори, когато става въпрос за инициативата на Китай. От тази гледна точка европейското предложение към тези държави има и нормативен компонент. Трудността на "Глобален портал" ще бъде да балансира тази по-реалполитик нагласа - разбирането, че ЕС и Западът влизат в открита конкуренция с Китай - на тази плоскост".

Той подчерта, че Европа иска едновременно да предложи алтернатива на китайската инициатива, но и инвестиционна рамка за нов тип развитие на всички държави, с които ще работи. 

Китай: Има прогрес в ядрените преговори с Иран

Китай: Има прогрес в ядрените преговори с Иран

САЩ са скептични

Според него по-сериозното предизвикателство в района на Западните Балкани е подкрепата и инвестициите да бъдат насочени към базовите елементи от възстановяването на държавите. 

"Във всички държави в този регион има тежък недостиг на базова инфраструктура - жп, магистрали. ЕС доскоро не желаеше да се ангажира с по-мащабна подкрепа в развитието на тези елементи от стопанствата на съседните ни държави. Това сега се променя. По този начин тогава се отвори това пространство, в което Китай успя вече да се позиционира много успешно в Сърбия, РСМ, Черна гора, Босна и Херцеговина".

"Глобален портал" е по-скоро ориентирана към неевропейски държави - в Африка, в Азия, посочи още политологът.

Той изтъкна, че в рамките на Европа има достатъчно налични инструменти и ресурси. По-съществено е да се случи политическият разговор, в края на който европейските средства да се насочат към ключови дефицити, които продължават да пречат на държавите от Западните Балкани. В Брюксел вече има разбиране за този проблем и аз очаквам през идните години той да бъде поне частично разрешен".