Актуализацията на бюджета зависи от президента Румен Радев, доколкото дори да не състави правителство с втория или третия мандат, държавният глава решава кога са разпусне Народното събрание. Това заяви депутатът от "Демократична България" Владислав Панев в кулоарите на парламента.

Той обясни, че парламентарните комисии могат да влязат в дневния ред на Народното събрание и да бъдат гласувани в пленарна зала още на първото заседание на законодателния орган другата седмица. Панев не знае какво се е случило на председателския съвет в парламента, но доколкото знае всяка една от парламентарните групи ще оглави комисия.

Стефан Янев към депутатите: Намерете време за бюджета, дестабилизирате държавата

Стефан Янев към депутатите: Намерете време за бюджета, дестабилизирате държавата

Случващото се предизвиква притеснение по отношение на стабилността в държавата

Панев изтъкна, че посоката на актуализацията на бюджета е правилна - приходите в бюджета са по-големи, но разходите на домакинствата скачат. Хората с ниски доходи трябва да бъдат защитени и посоката на актуализацията на бюджета е именно такава. За това не виждам причина да бъде подкрепена, каза Панев. В разходната част на бюджета могат да се преструктурират разходите, за да има достатъчно пари за ковид вълна и пенсии.

Той увери, че държавата няма да има особен проблем, ако до края на годината - няма актуализация на бюджета. Не мисля, че ще бъде особен проблем с финансите на държавата, ако няма актуализация на бюджета, категоричен бе Панев.