Възможно е да стигнем до ротация в управлението, но зависи от волята на всички партньори, че правителството е в състояние да върши реформи отвъд задължителните. Това заяви заместник-председателят на ПП/ДБ Владислав Панев пред bTV.

По думите му, ако правителството може да съществува няколко седмици, когато се избере шеф на регулатор, неговият мандат е 6 години. Регулаторите са по-важни от съществуването на правителството, посочи Панев и добави, че борбата кой ще оглави регулаторите в държавата, е много важна.

Той смята още, че бюджетът лесно ще бъде вкаран в дефицит от 3%, който да срещне подкрепата на политическите партии в Народното събрание. Владислав Панев е на мнение, че ГЕРБ/СДС трябва да изтеглят Иванка Динева за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като днес няма да бъде избран председател на Касата. ПП/ДБ имат сериозни резерви към кандидата на ГЕРБ за НЗОК.

Депутатите приеха правилата за избор на шефовете на Сметната палата, БНБ и НЗОК

Депутатите приеха правилата за избор на шефовете на Сметната палата, БНБ и НЗОК

При игра с падащи кворуми и мнозинства

Владислав Панев уточни още, че няма обещание председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров да стане подуправител на БНБ. ПП/ДБ няма да имат кандидат за управител на БНБ, като е по-вероятно да подкрепят Димитър Радев.

Относно констатацията на службите, че войната може да се пренесе извън границите на Украйна, Панев заяви, че Русия има апетит не само към Украйна, но и към Молдова и държавите от сивата зона - Грузия. България трябва да дава оръжия и военна помощ на Украйна, защото апетитът на руската мечка идва с яденето, посочи Панев. Ако се види, че Русия има как да заграбва територии безнаказано, апетитът ѝ ще се увеличава, защото няма заплаха за имперската сигурност.

За решението на парламента да продаде реакторите на АЕЦ "Белене" на Украйна, Панев го намира за подходящо и смислено, защото България няма нужда от тях. Проектът АЕЦ "Белене" дори не трябвало да започва, по думите му. Енергийни проблеми в България няма, цените се върнаха на прилични нива. Даже има излишъци на електроенергия в момента, коментира депутатът.

ПП/ДБ няма да дадат на ГЕРБ да правят дълго управление

ПП/ДБ няма да дадат на ГЕРБ да правят дълго управление

Нито са готови да бъдат параван за всички останали партии