"Една от темите, по които казахме, че ще работим сериозно и лично аз поех ангажимент, е войната по пътищата и по-специално борбата с пияните и дрогирани шофьори. Един от проблемите, които съществува от години, е бавното излизането на пробите. Затова започнахме разговори с колегите, за да забързаме излизането на пробите. Това, което успяхме с колегите химици да разберем, е, че ще може да се промени организацията, което изисква известна инвестиция, която вече сме договорили. И най-подходящото място, на което може да се случи това, е Военномедицинската академия."

Това заяви премиерът Николай Денков, който заедно с министъра на отбраната Тодор Тагарев и началника на Вовнномедицинска академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски, направиха инспекция на химико-токсилогичната лаборатория в лечебното заведение. Именно там и на още две точки в София ще се закупят нови апарати, които да позволят бързото излизане на тестовете за наркотици, взимани от КАТ. 

"ВМА е една изключително подредена структура, която много бързо може да се реорганизира. Тук има и едни от най-добрите специалисти в областта като проф. Атанасов, освен това в последните години са инвестирани над 2 милиона лева в лабораторията", подчерта министър-председателят.

Тестовете за алкохол и дрога да излизат до 7 дни - добрата практика на държавата

Тестовете за алкохол и дрога да излизат до 7 дни - добрата практика на държавата

Денков категоричен: Отнемането на колите на пияни и дрогирани е правилна стъпка

Към момента проблемът със забавянето на пробите е значителен - натрупани към днешна дата са около 900.

"В първото ми изказване по тази тема говорих за февруари-март догодина, защото това изглеждаше реалистично. В момента говорим за много по-кратък срок", подчерта Денков на въпрос на News.bg, макар и неангажирайки се с конкретен времеви интервал, в който ще се забърза излизането на пробите.

Основният проблем не е даже и липсата на техника, а липсата на кадри. Такива обаче ще се подготвят във възможно най-бързи срокове.

"Не е толкова важно колко пари ще се вложат в апаратура, въпреки че и това е важно, трябва да обучим хора. Разговорите са в тази насока, да се увеличи щатът на ВМА в тази насока", каза на свой ред ген. Мутафчийски.

Лаборантите ще бъдат увеличени с по 6 човека, добави той, но отказа да коментира колко са въпросните специалисти към момента. А кадрите ще бъдат обучени само в рамките на около 2 месеца, което е максимално бързият срок за това.

По-бързи резултати от тестовете за наркотици след 2 месеца

По-бързи резултати от тестовете за наркотици след 2 месеца

130 000 до миналата седмица, до момента вече може да са станали и 140 000

Премиерът Денов коментира и темата с отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна.

"Дали ще отпадне или не, това е решение, което не може да се взема само от производителите. Това е решение, което да отчита общата икономическа и политическа ситуация. През цялото време е имало диалог с производителите, имаше разнородни интереси. Например при срещата с животновъдите огромното болшинство от организациите заявиха, че са за падане на забраната, защото това ще свали цената на фуража. И още - в момента проблемът с вноса не стои на дневен ред. Цената не би се вдигнала или паднала, ако имаме внос на слънчоглед от Украйна".

Зърнопроизводителите излязоха на национален протест

Зърнопроизводителите излязоха на национален протест

Блокират се ключови пътища в страната и гранични пунктове