Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и други членове на партията ще отбележат годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в село Смилево, намиращо се на около 30 км от македонския град Битоля. Честването ще се проведе на 21 юли от 11.00 часа.

В село Смилево е роден един от идеолозите на борбата на поробените българи - Дамян Груев.

От неправителствената организация Български културен клуб в Скопие (БККС) са отправили покани и към президентите и министър-председателите на България и Македония да присъстват на мероприятието.

Поканени са също видни общественици и политици от двете страни, евродепутати, кметове, представители на местната власт, дейци на науката и културата. В тържеството участие ще вземат ансамбъл „Гоце Делчев" и певицата Любка Рондова.

От БККС се надяват, че отбелязването на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание ще даде началото на едни по-добри взаимоотношения между правителствата на България и Македония, както и за съхраняване на общото ни културно-историческо наследство.

Българите в Македония смятат, че отдавна е време уважението към паметта на дедите ни да обедини двете страни - в духа на традиционните народни добродетели и европейските ценности, посочват още от БККС.