От ВМРО настояват за законова процедура с внесения Законопроект за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи да бъде решено частично демографската криза в страната. Мотивите на законопроекта представи депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Другите два законопроекта, които предстои да бъдат разгледани по време на днешното заседание на НСТС, са Законопроект за допълнение на Кодекса за социално осигуряване и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за семейни помощи за деца.

По думите на депутата от ВМРО България от години е в тежка демографска криза и тя няма да бъде решена със законопроекта, но частично може да бъде намалена. Чрез законопроекта нямало да има негативни последици за България, както и да се натовари финансово държавата. Подобен закон вече имало в Полша и Гърция.

Ангелов посочи, че идеята на партията е да се облекчи възможността на българите зад граница да могат да пребивават, да учат и работят на територията на България, когато пожелаят. Другата амбицията на воеводите е сънародниците ни зад граница да могат да получават личен документ, който да важи само за територията на Република България.

ВМРО предлага нов документ за самоличност за сънародниците ни зад граница

ВМРО предлага нов документ за самоличност за сънародниците ни зад граница

С него те ще могат да учат и работят у нас

От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че също би искал сънародниците ни зад граница да се върнат в България. Според синдикалната организация обаче законопроектът не би следвало да бъде подкрепен в сегашния му вид, защото не е необходимо да се правят изменения. Наличният закон работел добре въпреки опитите за постоянна промяна.

От КНСБ искат да има задължителна процедура по регистрация на всеки гражданин, който да получи карта за български произход, за да може синдикатите да му помогнат преди някой да му е нарушил правата. КНСБ се опасява, че по този начин може да бъдат нарушаване трудови права.

Според другата голяма синдикална организация, КТ "Подкрепа", законопроектът не е добре обоснован и има редица пропуски. В картата не е посочен адресът и къде ще работи съответният човек. Според синдикалната организация сънародниците ни няма да придобият нови права, а ще загубят съществуващи такива.

Изходът от демографската криза е в добрата социална и икономическа среда

Изходът от демографската криза е в добрата социална и икономическа среда

Ние няма как да отидем в бъдещето, когато не сме се преборили за проблемите на настоящето

Ако се опитваме да върнем сънародниците ни зад граница, то е добре да се съсредоточим върху нивата на заплащане и условията на труд. "Дори и бежанците не искат да остават в България, а българските граждани не са по-глупави и по-големи мазохисти от тях", аргументира се Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

АИКБ подкрепят предложението на ВМРО и считат, че колкото по-облекчено се извърши процедурата, толкова по-добре. От Българската стопанска камара (БСК) също подкрепят въвеждането на картата, тъй като българските работодатели ще спечелят нови работници и демографската криза ще престанем да я наричаме демографска.

КРИБ се въздържат от подкрепа на законопроекта, тъй като смятат, че е необходима оценка на въздействието, има противоречие в законодателството, откриват и неточности в законопроекта.

От Съюза на стопанската инициатива (ССИ) подкрепят законопроекта, защото той щял да има позитивен ефект, както и да подпомогне включване на сънародниците ни в образователните услуги на страната ни. Министерството на труда и социалната политика счита, че така предложените изменения на са достатъчно обосновани, тъй като с последните изменения вече е въведен облекчен достъп до пазара на труда в страната. Освен това законопроектът не предлагал по-улеснен достъп, нито по-голяма защита на права на сънародниците ни.