Ако подобрим социалната и икономическа среда в страната, демографията сама ще се оправи. Това прогнозира демографът Георги Бърдаров на дискусията "България 2019 - Нови хоризонти: Съмнения, надежди, перспективи".

Той отчете, че България е в средата на европейските държави по раждаемост. По думите му реалните проблеми пред страната са смъртността и застаряването.

Първан Симеонов: България я има само днес - управлява се ден за ден

Първан Симеонов: България я има само днес - управлява се ден за ден

Първан Симеонов иска да знае дали Европа ще я бъде след изборите

Според Бърдаров България има ресурс да излезе от демографската криза, но затова трябва да бъде увеличаван делът на младото население.

За подобряване на демографската картина в страната е много важно образованието, адекватно на съвременния свят, което да изпреварва процесите на пазара на труда, по думите на Бърдаров.

Според изследователите по демография към 2050 година 50-60% от неизползваните професии няма да бъдат актуални на пазара на труда.

На форума присъства и Ваня Григорова от КТ "Подкрепа", която допълни, че основният проблем за развитието на страната ни е, че стана много модерно да се говори за автоматизация, дигитализация и роботи. По думите й ние живеем в миналото и у нас има нерешени непреходни конфликти между работодателя и работника.

Григорова посочи, че не изпълваме пълноценно всички механизми, които ни дава дефектната демокрация за прилагане на по-добри и социални мерки.

"Ние няма как да отидем в бъдещето, когато не сме се преборили за проблемите на настоящето", категорична е Григорова.

Йотова мисли как ще изглежда България след 10 години

Йотова мисли как ще изглежда България след 10 години

Демографска пустиня...