Нужна е радикална промяна на пенсионната система, категорично обявиха от ВМРО.

Подписаното вчера споразумение на заседанието на тристранния съвет за пореден път отложи началото на пенсионната реформа и избегна засега краха на сегашната пенсионна система. Откупено беше малко време, изтъкват войводите.

Според тях в настоящия си вид споразумението закрепостява доживотно работещите и изключва всякакви възможности за планиране на пенсионирането.

Достигаме ситуация от типа „Умри, а после се пенсионирай", посочват от ВМРО. При това, и този път не се отстранява генетичният дефект на социалната ни система - задължението на работещите да издържат например циганите, се казва още в изпратената до медиите позиция.

Според ВМРО единственото правилно решение за пенсионната реформа в днешната ситуация е радикално премахване на сегашния модел и възможността работниците сами да управляват своите пенсионни вноски. От там са на мнение, че пенсионните вноски трябва да са лични, а не общосолидарни, както е сега. По този начин всеки ще носи лична отговорност и няма да се налага да издържа други, допълват войводите.

Всеки друг вариант само ще отложи агонията на българската икономика и на криворазбраната ни социална държава. Практиката на личната, а не на солидарната отговорност дава много по-голяма социална справедливост и вече е приложена в редица страни,  обясняват от ВМРО.

Според тях днес пред нашата икономика има три съществени проблема, свързани с катастрофалното застаряване на българите.

Първо, българската икономика се задъхва от липса на работна ръка, или още по-точно - от липса на качествена работна ръка. Отговорът, който вчерашното споразумение даде, е безумен - трябва работещите да се задържат максимално дълго в производството - ако е възможно, докато умрат, категорични са войводите. Те посочват още, че пенсионната система издъхва и са нужни допълнителни средства.

В заключение от ВМРО изтъкват, че  всички отговорни фактори в държавата ги е страх да кажат ясно и честно първите две неща.