Министерство на отбраната в разпространена позиция във връзка с изказване на "председател на политическа партия", настоява по никакъв начин Българската армия да не се въвлича в предизборната кампания.

Министерството на отбраната заявява, че това е недопустимо и Българската армия е деполитизирана. Тя служи на българския народ независимо от политическите превратности и изпълнява конституционните си задължения.

Също така се посочва и че участието на български военнослужещи в учения и тренировки в национален и съюзен формат е ключово за повишаване на тяхната подготовка за готовността на Българските въоръжени сили за изпълнение на конституционните им задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Република България.

News.bg обяснява, че става въпрос за участие на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов в предизборен формат от тази сутрин и пост в социалните мрежи от вчера, в които той заявява, че структурите на партията му във Варна са спрели военни камиони на Аспаруховия мост, а охраняващите военната колона са ги заплашили, че ще стрелят. Освен това Костадинов е възмутен, че страната е кръстосвана от военни колони постоянно.

От Министерство на отбраната заявяват, че в конкретния случай, на 4 юни военна колона, с която се транспортира техника на зенитно-ракетно формирование за участие в редовното национално учение "Шабла -2024", спира в района на Аспаруховия мост във Варна, тъй като самият мост е бил временно затворен за движение от органите на МВР заради катастрофа.

Военната колона е била ескортирана от екипи на Служба "Военна полиция". Задачата на службата е да осигурява сигурността и безопасността при придвижване на личен състав и военна техника, служителите са носили оръжия, като част от изпълнението на техните задължения. Не са превишили обаче правомощията си.

"Опитите за уронване на авторитета на Българската армия и Въоръжените сили и възпрепятстване на нейната подготовка могат да имат единствено негативни последици за националната сигурност и международния авторитет на Република България", заявяват още от Министерство на отбраната и отново предупреждават, че редица изказвания с цел всяване на страх и разпространяване на дезинформация нанасят тежки и трайни вреди на цялото българско общество.