Участие на въоръжените сили в операции и мисии самостоятелно или в състава на многонационални военни формирования извън територията на страната и в състава на многонационални военни формирования на територията на страната. Това приеха депутатите по време на второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Вносител е Министерски съвет.

Въоръжени сили на Република България могат да бъдат изпращани и използвани самостоятелно или в състава на многонационални военни формирования извън територията на страната и в състава на многонационални военни формирования на територията на страната при спазване на българското законодателство, целите и принципите на Устава на ООН и другите международни договори в сила за Република България, като се отчитат националните интереси.

Регламентираха участието във военни мисии на наша територия

Регламентираха участието във военни мисии на наша територия

Промените в Закона за отбраната и въоръжените сили минаха на първо четене

Военнослужещите и цивилните служители, командировани на длъжности в задгранични представителства на Република България до влизането в сила на този закон се смятат за командировани за срока съответно по чл. 134, ал. 5, изречение първо, и по чл. 2906, ал. З, изречение първо, след получено писмено съгласие от тяхна страна.

Редът и условията за преминаването през или пребиваването на територията на Република България на съюзнически и/или чужди въоръжени сили за участие в операции, мисии или международни инициативи на територията на страната се уреждат в Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили.

Военният министър: В "Рамщайн" никой не насилва никого да дава нещо

Военният министър: В "Рамщайн" никой не насилва никого да дава нещо

МО изпълнява решението на парламента за военна помощ за Украйна