Господин Заев, българско и македонско означават едно и също нещо. Това пишат воеводите от ВМРО към министър-председателя на Македония Зоран Заев в съобщение до медиите.

ВМРО констатират - изказванията на премиера на Македония Заев напоследък зачестиха. Думите му третирали общата за България и Македония история.

"Първо, господин Заев говори за Илинденско-Преображенското въстание като за македонско. И после, той направи нещо наистина добро - припомни, че въстанието е част от общата ни история", се посочва в съобщението.

Заев призна, че политиците грешат, но приятелството остава

Заев призна, че политиците грешат, но приятелството остава

Заедно ще празнуваме миналото, ще градим споделено бъдеще, ще бъдем семейство и със съюзници от ЕС и НАТО

Припомняме, на 5 август (3 дни след като се чества Илинденското въстание - б.р.) македонският премиер в интервю за 1ТВ заяви, че Илинденското въстание било македонско и той е горд, че е първият премиер, преклонил се пред гроба на Гоце Делчев.

Малко по-късно - след като лидерът на опозицията Корнелия Нинова призова премиера Бойко Борисов да не мълчи по заформилия се скандал, Заев написа в социалната мрежа Фейсбук, че: "в приятелска България има публичен дебат дали ние двете страни и двата народа изграждаме искрено приятелство и сътрудничество. Искам всички граждани, критиците в Македония и България да нямат дилема, приятелството и сътрудничеството са искрени".

Мнението на премиера Борисов бе, че Македония ще получи отговор на думите на Заев, когато Македония дойде до ЕС.

По-късно в спора се включи и президента Румен Радев. Според него написаното от Заев във "Фейсбук" не е извинение.
"Заев посочи като грешка (своето изявление - б.р.), но не коригира думите си. За мен е необяснимо, че българското правителство не реагира така, както трябва да се реагира", каза Радев.

Румен Радев не чул извинение от Заев

Румен Радев не чул извинение от Заев

Президентът иска правителствена реакция за присвояването на Илинденското въстание

Според ВМРО въстанието наистина е македонско - неговите центрове са били в областта на Македония. Въстанието обаче било и тракийско и мизийско - другите му центрове били в Тракия и Мизия.

"Въстанието е доказателство за единението на Мизия, Тракия и Македония. Пък нека в днешната Република Македония го тълкуват така, както искат. Науката отдавна е решила въпроса, но ние сме толерантни към съвременните поколения в Скопие - така са ги учили", обясняват от ВМРО.

Патриотите тълкуват и друго изказване на Заев - че с евентуалното влизане на Македония в ЕС езикът, "който в македонската конституция се нарича македонски", ще стане официален в ЕС.

"Да, господин Заев, но ние отново ще напомним, че този език също е част от общата ни история. Само допреди половин век никой не правеше разлика между македонската и българската норма на този език. А в родната на господин Заев Струмица, която е до самата ни граница, а до 1919 г. е и в пределите на България, вероятно много пъти в младежките му години в бивша Югославия се е налагало да отговаря на въпроса защо говори български. Разликата половин век по-късно е, че същият този език е изкуствено натъпкан със сърбизми и чуждици - за да не прилича на езика на нашите общи предци. Но народът от двете страни на границата пак се разбира прекрасно", пише в прессъобщението.

Според воеводите Заев се намира в трудна ситуация в собствената си страната - предстои референдум, който трябва да бъде спечелен, и затова той бил принуден да отговаря на всички разнородни групи в Македония.

От политическата партия са категорични, че никъде в Европа не се спори за подобни неща като език. "Кипър - като стана член на ЕС, не тръгна да отстоява отелен кипърски език и кипърците прекрасно се разбират с хората в Атина. Безумието да се претендира за признаването на език е все едно австрийците да твърдят, че езикът им не е немски", категорични са патриотите и допълват, че ако Македония иска да стане член на ЕС, то управляващите там трябвало да се заемат с далеч по-важни и съществени въпроси, свързани с вътрешната им политика.

Захариева е отговорила добре на Нинова за Заев

Захариева е отговорила добре на Нинова за Заев

Борисов не иска тази тема, иска акцент на армията, но знае, че свободните медии ще отразят Илинден

Воеводите ясно се обявяват и срещу противопоставянето на България и Македония и интерпретирането на думите на Заев по особен начин, подкрепящ твърденията на определени групи. Според ВМРО премиерът на Македония трябва да спечели общественото мнение не само в Македония, но и в България, защото "точно ние, българите, ще имаме последната дума, когато Македония е на прага на ЕС".

В заключение от партията пишат, че нашите предци никога не са правили разлика между думите македонско и българско - това са две имена за едно и също.

Нинова призова Борисов да не мълчи за думите на Заев за Илинденското въстание

Нинова призова Борисов да не мълчи за думите на Заев за Илинденското въстание

Тя не иска историческата истина да бъде пренебрегвана и преиначавана

рите лъва в нашия герб днес символизират Мизия, Тракия и Македония. А както казваше великият Иван Михайлов от Ново село, Щипско, днешна Република Македония "Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин - ще му отрежа главата".

Така че, господин Заев, ние Ви разбираме и подкрепяме и няма да пригласяме на враговете на общите ни интереси. Няма да пригласяме на онези, които искат да сме разделени. Но не им помагайте и Вие, моля. Оставете общата ни история на мира, за да можем заедно да изградим общото си бъдеще."

Заев призова македонската диаспора да гласува на референдума

Заев призова македонската диаспора да гласува на референдума

Заев се срещна с представители на македонската диаспора