Едва една четвърт от нуждаещите се от винетка шофьори са успели да закупят или презаверят електронния документ за 2019 година. А една пета са онези, които са опитали да сторят това, но не са успели.

За неразборията с новата система за контрол върху движението по националната пътна мрежа хората най-често обвиняват изпълнителната власт, а не фирмата-изпълнител. Сумарно делът на изпълнителната власт и фирмата-изпълнител измежду посочилите главен виновник за проблема е близо 40 на сто. Това показва ново социологическо проучване на агенция "Афис".

Снимка 401473

Източник: Афис

55 на сто от пълнолетните български граждани декларират, че шофират, а с 3 на сто повече е общият дял на притежаващите правоспособност за управление на МПС. В номинална стойност това са приблизително 3 250 000 души. О тях повече от половината твърдят, че шофират всекидневно, а всеки четвърти - няколко пъти седмично.

56 на сто от домакинствата притежават по едно МПС, а 13,4 на сто - повече от едно. Сумарно това прави близо 70 на сто от българските домакинства

Снимка 401472

Източник: Афис

Замисълът на системата предполага чрез закупените винетки българските граждани да финансират изграждането и ремонта на пътните участъци. В този контекст казусът с електронните винетки е част от по-голямата картина - как работи държавата и администрацията в този сектор, който пък е свързан, освен с управленски решения, и с безопасността на голяма част от българските граждани.

Но каква е оценката за качеството на изгражданата и ремонтирана пътна инфраструктура, което гражданите финансират чрез закупуването на винетки? Изводът от проучването е, че плащаме по-скоро за лошо пътно строителство и лоши пътни ремонти.

Хаосът около винетките бил заради софтуерни проблеми и хакерска намеса
Обновена

Хаосът около винетките бил заради софтуерни проблеми и хакерска намеса

Проблемите около електронните стикери ще бъдат отстранени до седмица

На пряк въпрос "Колко често преминавате с автомобила си през опасни новопостроени или новоремонтирани пътни участъци?", 22 на сто отговарят "Всекидневно", а други 23 на сто - "Почти всеки ден". 43 на сто пък декларират, че това им се случва няколко пъти месечно или по-рядко.

Агенция "Афис" е осъществила проучването в периода 14-19 януари 2019 г. Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.

Снимка 401474

Източник: Афис