Призив за национален протест на специалистите от музеите и галериите обявиха от Националната федерация "Култура" към КТ "Подкрепа". Те искат на 22 февруари всички музеи и галерии в страната да бъдат затворени за посетители.

Мотивът им е заради обидните, унизителни и необмислени параметри на парите, предвидени за сектора в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 г. 

Музеи, галерии и библиотеки обявиха национален протест до юни

Музеи, галерии и библиотеки обявиха национален протест до юни

Средната заплата в сектора е около 800-850 лв.

"Принудени сме да пристъпим към тези действия и заради някои необмислени, според нас, изказвания на отговорни фактори по време на обсъжданията на проекта за бюджет в нашата област", мотивират се синдикалните представители на работещите в културните институти.

Те поставят въпроси към Председателя на парламента Никола Минчев, Президента Румен Радев, Премиера Кирил Петков, депутатите и министрите. Ето и въпросите:

Бихте ли ни предложили практически модел за оцеляване на музеите, галериите и библиотеките, при положение, че увеличението в бюджета за тяхното развитие би било съответно 5% и 9.2%. 

2 236 хил. души са посетили музеи през 2020 г.

2 236 хил. души са посетили музеи през 2020 г.

А действащите театри в страната са организирали 7 021 представления

"Смятате ли, че тези пари ще ни стигнат дори само да "бършем прах" на работните си места, каквата е очевидно представата на министър Асен Василев за основните занимания на специалистите от нашата гилдия? Това ли означава "непримиримост с бедността" по модела на споменатия министър и как с подобни "далновидни" решения ще съумеем наистина да се разделим с бедността /и в културата/ завинаги? Ако е така, предлагаме той още веднъж да огледа числата за нашата сфера в проекта за бюджет, при чието обсъждане, впрочем, най-справедлив и предвидлив се оказа председателят на комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански, чието мнение, обаче, просто не беше чуто. 

В самия край на обсъжданията на бюджета в Комисията по бюджет и финанси беше предложено и прието да бъдат добавени 12 милиона лева за подкрепа на държавните културни институти - музеите, галериите, въз основа на проекти, одобрени по ред и условия от министъра на културата. Тези пари само за проекти за музеите и галериите ли ще бъдат използвани или ще бъдат дадени "по принцип" на Министерството на културата? И ако е второто, как /и за какво/ това министерство би ги използвало? /За справка: От отпуснатите 8 млн. лева на Министерството на културата за проекти през 2021 г., в Републиканския бюджет са върнати, неусвоени, 3 млн. лева./

Тези прословути 12 милиона лева към Националния план за възстановяване и устойчивост за култура ли ще бъдат /евентуално/ прибавени или ще бъдат отделно от него?

Ако тези 12 милиона биха били прибавени отделно от споменатия по-горе план, откога ще можем да кандидатстваме с проекти за тях?

Одобрявате ли изразеното от председателя на Комисията по културата и медиите Тошко Йорданов намерение съвсем скоро да бъдат предприети мерки за редуциране на "толкова много музеи" у нас, за да не се "натоварва държавата"? Ако отговорът е не - не трябва ли да бъдат предприети съвсем скоро мерки за "редуциране" на подобни "реформаторски" изказвания? Ако ли пък отговорът е да - кога и как бихте предложили да започне "разтоварването" на държавата от музеи? Ние предлагаме това да започне от напълно подходяща за случая дата - 3 март, националния празник на България. Така със сигурност ще започнем и по-бързо да догонваме "процъфтяващите" музеи по света, за които ни напомни Йорданов, обидено питат синдикатите на работещите в галерии и музеи.

Очакванията им са при второ четене на проектозакона за Бюджета да не се налага да подновяват протеста си.