"Докладите за върховенството на закона ще обхванат всички страни от ЕС". Това заяви зам.-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович след днешната видеоконференция на министрите по европейските въпроси, съобщи БиТиВи..

От Еврокомисията запазват намерението си през септември да представят докладите за състоянието на върховенството на закона във всяка от страните в ЕС. Сега се съгласува подготовката на докладите, поясни Шефчович. 

Спират евродокладите върху правосъдната ни система
Обновена

Спират евродокладите върху правосъдната ни система

Преди окончателно решение ЕК пита ЕП и Съвета на ЕС

Припомняме, темата с новия мониторингов механизъм придоби нова актуалност през последните дни, след като в официални препоръки до България беше посочено, че съдебната ни система остава под наблюдение.

От БСП припомниха думите на правосъдния министър Данаил Кирилов, който бе казал, че ще подаде оставка, ако Механизмът за сътрудничество и проверка остане за България.

Механизмът за сътрудничество и проверка беше въведен за България и Румъния заради нереформираните им съдебни системи при приемането им в ЕС през 2007 г. Управляващите у нас и предходния състав на ЕК искаха мониторнгът да отпадне. Няма окончателно решение решение на Съвета на ЕС в тази посока.

Намерението на сегашния състав на еврокомисията е, че наблюдението в сегашния му вид трябва да бъде премахнато

Брюксел продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията

Брюксел продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията

Очаква стабилни резултати и присъди за корупция по високите етажи на властта

Председателят на ЕК очаква също на 18 юни Европейският съвет да се произнесе по новото предложение на ЕК за многогодишния европейски бюджет, който ще включва и фонд за възстановяване от пандемията от COVID-19. По неговите думи половината държави от ЕС настояват за бързи решения.

Хърватският държавен секретар Андрея Згомбич от името на председателството на ЕС отбеляза, че някои държави искат незабавен достъп до средствата от бъдещия фонд. Според нея всички в ЕС отчитат нуждата от постигане на бързо споразумение за общия бюджет. По думите й министрите са обсъдили съгласуваност в отмяната на мерките, въведени за пресичане на разпространението на заразата.

Досега ЕК е приела 290 решения, свързани с новата криза, съобщи зам.-председателят на ЕК. Имаме нужда от бързо политическо споразумение за бюджета, добави Шефчович.