Десет дни преди изборите на практика всички въпросителни остават. Това е основният извод на Агенция "Медиана" от проучване, проведено между 16 и 23 март сред 1004 души.

Не е възможно да се определи каква ще е изборната активност. Към момента около 3,4 млн. избиратели (60%) заявяват, че твърдо ще гласуват. Тази декларативна изборна готовност обаче намалява с приближаването на изборите.

В същото време 11% от избирателите, твърдо решени да гласуват, все още се колебаят кого да подкрепят. Това означава, че 350 000 избиратели се колебаят в избора си, а вероятно и дали въобще да гласуват. Отдръпването на тези избиратели от изборите или масираното им насочване към една или друга политическа формация може драстично да промени картината на политическите нагласи в страната, протгнозират от "Медиана".

По тази причина не може да се отговори на въпроса колко ще са партиите в парламента. Данните засега сочат, че те могат да бъдат както само четири, така и осем. Сигурни според агенцията могат да бъдат само четири политически формации - ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ". Още четири формации имат шансове, но всички те се намират твърде близо до 4%-ната бариера за влизане в парламента - "Изправи се! Мутри Вън!"; "Демократична България"; ВМРО и Воля/НФСБ.

Ако изборите са сега, ГЕРБ води пред БСП с 2,8%

Ако изборите са сега, ГЕРБ води пред БСП с 2,8%

Десните партии имат по-малки шансове за добро представяне, ако се явят поотделно

Категоричен отговор няма и за това коя политическа формация ще бъде първа, втора и трета. Засега ГЕРБ (27%) води пред БСП (23%), като разликата е около 150 000 гласа в полза на управляващите. Разликата между БСП и "Има такъв народ" (13.5%) пък е около 300 000 гласа, а тази между ДПС (11.3%) и партията на Слави Трифонов е около 70 000.

От "Медиана" отчитат, че в обществото има подчертано желание за промяна на управлението. Няма обаче преобладаващо мнение кой може да бъде субекта на тази промяна.

Към момента 62% от анкетираните заявяват, че третият кабинет на Бойко Борисов ги разочарова, докато 18% имат доверие в управляващите.

Залогът на изборите - с ГЕРБ или без ГЕРБ в следващото правителство

Залогът на изборите - с ГЕРБ или без ГЕРБ в следващото правителство

Не била висока цената, на която Борисов изкарал мандата си

По шестобалната система настоящото правителство получава Среден 3,24.

Половината от запитаните са твърдо "за" промяна на статуквото и искат ново управление без участието на ГЕРБ. На противоположния полюс са 21% от анкетираните, които желаят ГЕРБ да продължи да управлява.

По отношение на рейтинга на политиците с най-високо доверие продължава да се ползва президентът Румен Радев. 52% от анкетираните го смятат за добър политик. На второ място, но на значителна дистанция зад държавния глава се нарежда премиерът Бойко Борисов с 31%. Третото място пък се държи от лидера на БСП Корнелия Нинова с 28%. Сред одобряваните лица са също Слави Трифонов (27%) и Мая Манолова (26%).

анкета

Ще гласувам за:

Виж резултати

ГЕРБ/СДС 25.6%

БСП 12.5%

ДПС 1.9%

Има такъв народ 13.4%

Демократична България 17.0%

ВМРО 4.5%

Изправи се. Мутри вън! 5.6%

Патриотична коалиция Воля - НФСБ 4.5%

Републиканци за България 4.8%

АБВ 1.2%

Други 9.0%