Ако евроизборите се провеждаха сега, ГЕРБ биха ги спечелили с резултат от 22.2% от имащите право на глас българи, а БСП биха останали втори с 19.4%, показва изследване на "Екзакта Рисърч Груп".

Трети са ДПС с 6.9%, а четвърти са ОП с 6.4% (ако се явят в сегашния си коалиционен формат). Демократична България биха получили 2.5%, СДС - 1.3%, РБ, АБВ, Воля и Възраждане - по 1%.

Трудно е да се коментират към момента шансовете на десницата, предвид неяснотите по формата, в който ще се явят на вота десните партии. Данните от настоящото изследване показват, че десните партии имат по-малки шансове за добро представяне, ако се явят поотделно.

28% от българите интервюирани от "Екзакта" в края на февруари заявяват, че възнамеряват да гласуват преференциално на предстоящите евроизбори. 15% не смятат да се възползват от правото си на преференциален вот.

Преференциално искат да гласуват половината от избирателите на ОП, както и по една трета от избирателите на ГЕРБ и на БСП. Сред твърдо решилите да гласуват на предстоящия евровот, желаещите да отбележат преференция са два пъти повече от нежелаещите.

Това показва, че преференциалният вот се е утвърдил в изборната практика у нас и мотивира немалко избиратели за участие.

Снимка 411381

Източник: Екзакта