Преизпълнение на данъчно-осигурителните приходи през първото полугодие на 2017 година отчете финансовият министър Кирил Ананиев по време на редовното заседание на кабинета "Борисов-3".

В отговор на изявлението на финансовия министър премиерът Бойко Борисов заяви, че резултатите идват в момент на стабилност. Когато координираме действията на всички приходни агенции, службите, прокуратурата, органите, които се занимават със събирането на парите в бюджета, идват и резултатите. Не го казвам с упрек. Просто всяко разклащане в държавата става рай за контрабандата, заяви Борисов.

По време на обсъждане на Доклада за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за първото полугодие на 2017 г. бе отчетено преизпълнение с близо милиард и петдесет милиона спрямо същия период на предходната година.

Това е около 7,8% ръст спрямо същия период на 2016 година, отчете Ананиев. Преизпълнението на приходите над разходите или това е т. нар. излишък, към месец юли вече стига 2% от БВП или около 2 милиарда лева. Надяваме се, че с мерките, които предприемаме, този процес ще продължи до края на годината, каза той.

На първо място, това са макроикономическите фактори, свързани с растежа, с подобрената икономическа среда, с намаляване на безработицата, съответно увеличаване на заетостта, с мерките, които се предприемат от абсолютно всички структури на държавата, свързани с подобряване събираемостта, разкриване на укриване на данъци и т. н., заяви финансовият министър.

Отчитаме едно добро изпълнение и към полугодието, и към 31 юли с първоначални данни от месец август, които потвърждават добрата работа на приходните агенции и на всички органи, които са ангажирани с подобряване събираемостта на приходите, каза Ананиев.

Той отчете и проблеми в изпълнението на разходната част. Едната причина е сезонността на разходите. Другата причина - харчовете, свързани с усвояването на европейските средства.
Ананиев припомни, че все още сме в първата половина на програмния период, но се надява, че по време на втората половина на годината ще има подобрение.

Премиерът Борисов бе категоричен, че продължаваме със същите темпове, защото доста пари трябват за всички ресори. Действително, като погледнеш близо 2 милиарда излишък, си задаваш въпроса: "Защо не ги раздадете", каза премиерът и побърза да отговори: "Това са пари, които чакаме".

Той припомни, че страната ни трябва да има готовност да съфинансира европейските проекти. Знаете, че има периоди, в които докато се работи, не се разплаща, но като дойде време да се плати, трябва да имаме готовите пари. За това става въпрос, каза Борисов.

Премиерът обясни, че във Варна, ако не се отвори транзитен коридор и особено път към пристанищата за тежките автомобили, градът ще функционира трудно. Трафикът е такъв, особено през тези три-четири месеца, обясни Борисов.

В същото време само за последния месец имаме десет IT компании, които отиват там. Знаете, нискотарифните компании направиха целогодишни полети от и до Варна. Не е необходимо да се концентрира всичко в София или в Пловдив, каза Борисов по повод информацията от тази седмица, че се подготвят производствени проекти за някои градове, на първо място - в Северна България. "С Горанов съм говорил. Даже те имат готовност още в събота да започне изпълнението на този проект", допълни Борисов.