Вътрешното министерство не може да се справи само с бежанската вълна на българо-турската граница. Това призна вътрешният министър Вееселин Вучков пред БНТ.

Според него Министерството на отбраната също трябва да окаже съдействие.

"Как така армията ще стои в казармите, а полицията ще пази границата", попита Вучков. Той отчете, че заради командированите 1000 души от РПУ-тата на българо-турската граница вътрешността на страната остава без полицаи.

През последните 25 години, дори в армията не е имало такава военна мобилизация.

Вътрешният министър е внесъл в Министерски съвет три доклада, които предлагат устойчиво решение на имиграционния натиск.

Междуведомствена комисия с вицепримера Меглена Кунева и с финансовия министър Владислав Горанов днес ще разгледа искането му за 97 милиона лева за опазване на границата.

Според него на първо място трябва да се изгради още 130 км ограда, което ще отслаби имиграционния натиск и ще пресече каналджийския бизнес.

На второ министърът предлага да се назначат на временни щатове 700 служители на гранична полиция. Нужна е и нова логистика. Според министъра трябва да се изградят близо 110 км пътища.

Припомняме ви, че инцидента със загиналия полицай Асен Асенов при връщане от дежурство от българо-турската граница, директорът на "Гранична полиция" Захарин Пеноев подаде оставка.

Вчера беше освободен от поста си и председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев.