Предполагам, че ще има допълнително развитие по темата с АМ "Хемус" и се надявам обществеността да разбере как са харчени обществени средства. Това заяви в Благоевград премиерът Стефан Янев.

Той посочи, че отдавна има притеснения за разходването на средствата от "Автомагистрали".

Янев подчерта, че очаквам прокуратурата да действа съобразно закона, тъй като това е нейно задължение.

Изчезналите 60 млн. лв. за АМ "Хемус" стигнали до обикновен човек извън политиката

Изчезналите 60 млн. лв. за АМ "Хемус" стигнали до обикновен човек извън политиката

Лицето на върха на пирамидата е установено, но не е задържано

Запитан как ще коментира исканата оставка на главния прокурор Иван Гешев, служебният премиер заяви, че най-важното е какво иска обществото, а не отделни министри.

По негови думи има усещане за липса на справедливост, която трябва да се компенсира с определени действия, с реформа в съдебната власт. Каква ще е тя е въпрос на широк дебат и консенсус в Народното събрание, посочи той.

Според служебният премиер акциите на полицията срещу купуването на гласове са важни. Той изрази очакване действията на МВР да дадат резултат в борбата срещу купуването на гласове. "Това явление застрашава нашето усещане, че най-висшето ни право - възможността ни да влияем пряко на властта, е чрез нашия вот. Когато ние не сме убедени, че нашият глас е важен, това води до демотивиране на хората да гласуват", изтъкна министър-председателят.

60 млн. лв. от АМ „Хемус“ прибрани в сакове и чували
Обновена

60 млн. лв. от АМ „Хемус“ прибрани в сакове и чували

Само от неплатено ДДС държавата е ощетена с 20 милиона лева

Относно вчерашната работна среща между представители на синдикатите, на работодателите и на правителството Янев подчерта, че целта на подобни срещие да има диалог, който е от съществено значение при подготовката на дискусиите в тристранния съвет. По отношение на размера на минималната работна заплата той изтъкна, че темата предстои да бъде дискутирана и по нея да се развива дебат в Народното събрание. Министър-председателят беше категоричен, че при управлението на държавните финанси е нужен баланс, като се взима предвид както социалната политика, здравеопазването и образованието, така също и възможността на икономиката да се развива.

Пред братската могила-костница в Благоевград министър-председателят засвидетелства почит и преклонение пред загиналите в защита на града войници и офицери.