За брутален полицейски натиск в редица от населените места и общини, където се е провеждал частичният вот на 2 октомври алармират от АБВ.

Румен Петков изтъкна на преден план случая в село Тракиец, за който има зададен и актуален въпрос от народни представители до министър Румяна Бъчварова.

Там полицейщината надмина най-мрачните ми очаквания, подчерта бившият вътрешен министър. По думите му, от  2007 година там не е стъпвала патрулка, а сега за 20 дни 2 полицейски коли посещавали домовете на хората и ги разпитвали какво ще правят.

Ако министър Бъчварова не вземе мерки за тази безпрецедентна злоупотреба с власт, служебно положение, това означава, че тя е съучастник в манипулирането на изборите, че това е манталитетът на ГЕРБ, предупреди Петков и увери, че през тези дни му липсвал „този добър и човечен Цецо Цветанов“.

Това, което беше направено сега обаче показвало, че Цветанов е бил по-скоро готов само за ръководител на пионерска организация. Тази бруталност в Балчик и Тракиец няма аналог сама по себе си, убеден е Румен Петков.

По думите му цялото ръководство на област Хасково, кметът на града, народният представител на ГЕРБ, си тръгват безславно от Тракиец, когато приключва броенето. Тръгва си и полицията. Същата тази полиция, която сега в продължение сигурно на година няма да стъпи в района, независимо дали ще има или няма да има кражби и безчинства там.

Петков определя това в Хасково като някаква болна амбиция – „Да клекнат там пред избирателната секция в селото, барабар с оркестъра подчертавам, областният управител и кметът на общината в трепетно очакване. Аз не бях в България, ако знаех за оркестъра, щях да си взема гъдулчицата и да ида да им посвиря на тези хора“.

Според победителя на частичния вот в Тракиец, Красимир Бойчев, полицията задавала въпроси: „Ще гласувате ли? За кого ще гласувате?“

Позволявали си да посещават хората на работното им място, привиквали ги и им искали обяснения. От около 180 човека, които са подали заявления, само около 80 или 90 са разпитвани, за които се предполага, че ще подкрепят мен, разказва Бойчев.