Завършиха преговорите на "Продължаваме промяната" (ПП) за сключване на коалиционно споразумение с БСП, ИТН и ДБ по последната тема - "Международни отношения". Дискусията бе проведена от съпредседателя на ПП Кирил Петков.

Всяка една от партиите представи своето виждане за развитието на външната политика.

"Продължаваме промяната"

Петков заяви, че брандът на България трябвало да стане "Страната, която успя да изкорени в бързи мащаби проблема с корупцията".

Спряганият за нов външен министър в проектокабинета на ПП Даниел Лорер представи приоритетите на партията за външната политика: мисията на външна политика на България - да създаде изцяло нов имидж на страната, отстояване на националния интерес в членството на ЕС и правата на човека, привличането на международни инвеститори, продължаване на ефективни усилия за привличането на поне една европейска агенция у нас, присъединяване в ОИСР до 2023 г., безвизов режим със САЩ, проверяване на възможности за безопасно и сигурно електронно гласуване или гласуване по пощата за гражданите в чужбина, реформа в ДАБЧ, България да бъде виждана като лидер на Балканите, влизане в Шенген, присъединяване към Еврозоната и активна кампания към българските граждани какво означава присъединяването към еврото.

Кирил Петков убеждава: За българския интерес няма партийни картички

Кирил Петков убеждава: За българския интерес няма партийни картички

Той е доволен от работата и е очарован от капацитета

ПП настоя за задълбочаване на връзките с останалите балкански държави. Важно е да запазим добронамерения тон на преговорите и всички досегашни елементи от преговорната позиция на България с РСМ, да заседават двустранните комисии между България и РСМ в кратък срок, директна авиолиния между София и Скопие, изграждане на коридор 8, общ културен календар, адаптация на учебниците, за да може езика на омразата да изчезне, интеграцията на РСМ в ЕС с помощта на техническата експертиза на България и историческата комисия да продължи своята работа, настоя Лорер.

"Демократична България"

Стефан Тафров представи приоритетите според ДБ в областта на международните отношения и външната политика: активно участие на България в европейския процес като субект, а не като обект, реализиране на интеграцията на Западните Балкани в ЕС, задълбочаване на интеграцията на България в ЕС и НАТО, интензифициране на диалога с РСМ, запазване на добросъседски отношения с Турция, по-тясно ангажиране с общите отбранителни структури с НАТО, укрепване на близките политически отношения с Великобритания след излизането ѝ от ЕС, партньорски отношения със САЩ, равноправни отношения с Русия, задълбочаване на отношенията с Япония, Южна Корея и Северна Америка, взаимноизгодно сътрудничество с Китай, засилване на диалога със страните в Близкия Изток и Северна Африка и спешна реформа в политиката за промотиране на българския бизнес извън ЕС.

ДБ настоя за борба срещу всеки опит да бъдем позиционирани извън ЕС. Членството на страните от Западните Балкани в членството на ЕС и НАТО е от ключово значение, както и ефективно средство за преустановяване на геополитически фактори да установят контрол, каза Тафров.

Кирил Петков очаква най-тежките си години, бюджет 2022 г. след Нова година

Кирил Петков очаква най-тежките си години, бюджет 2022 г. след Нова година

Министерството на финансите ще трябва да отмени коледната ваканция на депутатите

Според Тафров България да формулира своите искания към РСМ в една пътна карта. Не сме в положение да разменяме бъдеще за минало, но рискуваме да загубим едното и другото. Оставането на РСМ извън ЕС е огромен риск за националния интерес, предупреди той.

Пътна карта трябва да съдържа следните искания за излизане от блокажа към Скопие: конкретен график за обща инфраструктура, редовни и общи заседания по Договора за приятелство и добросъседство, програма за сигурността, службите и отбраната, канон от общи фигури и празници, ревизия на учебниците по история, изучаването на литературата на двете общности в училищата в оригинал, програми за обмен между студенти, ученици, фонд за финансиране на международно експертно участие, регистър на движими и недвижими културни паметници между България и РСМ, пълна дигитализация и кодификация на историческите документи, свързани с общата история, възстановяване на войнишките паметници, адекватна реабилитация на репресираните от югославския режим. Такава карта, интегрирана в процеса на преговори би запазила възможността ни да наложим последващо блокиране преди присъединяването, ако условията не се изпълняват по график, каза Тафров.

За Турция ДБ настоява запазване на добросъседски отношения на принципна основа, като се преустановят опитите за намеса в българските вътрешни работи в полза на определени партии.

За Русия ДБ иска българо-руските отношения да бъдат конструктивни, но да се изясни един специфичен въпрос - връщане на България от Русия на архивите, отнесени по време на Втората световна война.

В областта на европейската политика от ДБ настояват реформиране на европейската политика за убежище, присъединяване към Еврозоната, Шенген, използване на целия потенциал на новия европейски механизъм за върховенство на закона, активно участие на България в прилагането на зелената сделка, ЕС да бъде разглеждан като инструмент на публично регулиране, задълбочаване на европейската интеграция в областта на сигурността и отбраната, консолидиране на общоевропейска енергийна политика, осигуряване на достатъчни приходи от ЕС за провеждане на общите политики, недопускане на модела Европа на две скорости.

Няма успешна външна политика, ако тя е слаба вътрешна, подчерта Тафров и добави, че страната ни не използва в пълна степен потенциала на българите в чужбина.

"Има такъв народ"

От партията на шоумена Слави Трифонов предлагат реформа в Министерство на външните работи, като дейността на ДАБЧ да бъде върната в работата ведомството, връщането на културните институти в МВнР, увеличаване на бюджета на министерството, разработване на програма за кариерното развитие на младите дипломати в МВнР и оптимизиране на административните звена.

Другите предложения са: реалното участие на България във външната политика на ЕС в основните му направления, възстановяване на диалога с Русия, разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани, България трябва да излезе с общо становище и да потвърди своята рамкова позиция спрямо РСМ. Проблемите на България със Западните Балкани са много по-големи от проблемите на България с Република Северна Македония, твърдят от ИТН.

Кирил Петков вижда как се сформира А отборът

Кирил Петков вижда как се сформира А отборът

Няма първи и втори, а имаме общи цели, които да постигнем заедно

Нищо не е поставено като предварително условие в новия преговорен процес с РСМ. Това, което ИТН искат, е да се случат няколко неща: гарантиращ документ, че няма малцинствени и териториални претенции, да бъде прекратен езикът на омразата и др. България се намира в трудна ситуация, в която няма аналог с друга страна членка на ЕС. Защо имаме толкова много външни кризи, които не сме разрешили, недоумяват те.

Основно предложение на ИТН е да бъде изградена една външнополитическа концепция, която да влезе в парламента и да бъде основа на бъдещите общи тенденции и България да си тръгне по начина, по който е на картата на външната политика.

ИТН настояват за преразглеждане на Закона за българите, живеещи извън Република България, като ДАБЧ не фигурира изобщо в закона. Основните части на програмата на ИТН за външната политика са още: възстановяване и утвърждаване в доверието в България, привличане на чуждестранни инвестиции във всички сфери, развитие на нови стоки, услуги и пазари, реализиране на международни проекти с процеси на възстановяване на държави пострадали от войни или природни бедствия и промотиране на българския туризъм.

„Продължаваме промяната“ не слагат бележки под линия за успешна коалиция

„Продължаваме промяната“ не слагат бележки под линия за успешна коалиция

Преговорите трябва да са интензивни и да не отнемат много време

ИТН поискаха още ускорено присъединяване към Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), единна външнополитическа концепция за външна политика и цялостна комуникационна стратегия за България.

БСП

Кристиан Вигенин представи приоритетите на социалистите в областта на външната политика. Сред тях са: външнополитическа стратегия за дългосрочно виждане на реализацията на българската външна политика, отстояване на българските национални интереси, зачитане на суверенитета, добросъседството и регионалното сътрудничество, подкрепа за българските граждани извън България, намаляване на военното противопоставяне в близките до България региони.

България ще бъде интегрална част от ЕС тогава, когато и западните Балкани са част от ЕС, подчерта Вигенин. Сред другите приоритети пред червените са: развитие на коридор номер 8, правата на българските национални малцинства в Сърбия и Албания, създаване на обезпечена финансова-национална политика със съседните страни, координация на политиките в сферата на регионалното сътрудничество, нова външна стратегия за българите в чужбина, нов Закон за българите, живеещи извън Република България, по-голям финансов ресурс към обезпечаване на политиката за българските общности зад граница и др.

Приоритетни сфери на сътрудничество с Русия, отмяна на европейските икономически санкции на руската страна, стратегическите отношение със САЩ и задълбочаване на икономическото сътрудничество с Китай, настояха от БСП.

Ключовите приоритети на БСП са въвеждане в законодателството всички елементи, които са свързани с насилието над жени и РСМ. Трябва да се търси трайно и устойчиво решение на спорните въпроси по присъединяването на РСМ в ЕС и без да се правят компромиси по отношение на историческата истина, настоя Вигенин.

Според него трябва да се поддържа широкото съгласие на българската политика спрямо РСМ, да се придържаме към рамковата позиция за разширяване на ЕС, създаване на работна група, която да изготви преглед на постигнатото до момента и да предложи мерки за осъществяване на напредък по темата с РСМ. БСП открои още два външни приоритета: присъединяване на България в Еврозоната и в Шенген.